- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Нећемо испоручивати нафту у Европу по ограниченим ценама, какве год да буду

© Sputnik / Виталий Тимкив / Уђи у базу фотографијаЖелезничке цистерне за превоз нафтних деривата на станици у Краснодару
Железничке цистерне за превоз нафтних деривата на станици у Краснодару - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Русија неће испоручивати нафту земљама које одреде највећу граничну цену, ни по 60 долара за барел, ни по било којој другој цени, изјавио је потпредседник Владе Русије Александар Новак.
„То је мешање у тржишне инструменте и ми смо спремни да радимо са оним потрошачима који желе да раде по условима тржишта“, рекао је он телевизији „Росија 1“.
Коментаришући изјаву министра финансија САД, који је рекао да би највећа гранична цена руске нафте могла да износи 60 долара за барел, је навео да би САД могле да одреде горњу цену за своје испоруке у Европи.
Нагласио је да су Европи потребне додатне испоруке енергената, међутим, политичари тамо не признају грешке и не говоре да им је потребан руски гас у гасоводима.
Нафтна палтформа - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
РУСИЈА
„Гаспром њефт“ неће испоручивати нафту земљама које уведу ограничење цене
Новак је појаснио да се то односи на гасовод „Јамал-Европа“ и украјински гасно-транспортни систем, који се не користи у потпуности у складу са уговором потписаним за период до 2024. године. Осим тога, остаје још један гасовод који нема сертификат „Северни ток 2“, али се једним краком може транспортовати гас у Европу.
Потпредседник Владе Русије је коментарисао и малопродајну цену горива у Русији током 2022. године и навео да је она расла знатно испод инфлације.

„Ако говоримо о бензину за аутомобиле, онда могу рећи да је раст цена био око један одсто током године. Влада ће се и у будућности потрудити да цене не расту изнад инфлације“, закључио је Новак.

У среду је министарка финансија САД Џанет Јелен предложила да се успостави горња граница за цену руске нафте у вредности од 60 долара за барел. Председник Русије Владимир Путин је коментаришући идеју Запада да се ограничи цена руских енергената изјавио, да Русија неће ништа испоручивати у иностранство, ако то буде у супротности њеним интересима.
Нафта - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
РУСИЈА
Руска нафта ће, баш као и вода, увек пронаћи пут на тржишту
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала