- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска православна црква присајединила Ровењковску епархију у ЛНР

© Sputnik / Sergei Pyatakov / Уђи у базу фотографијаПатриарх Московский и всея Руси Кирилл во время праздничного пасхального богослужения в храме Христа Спасителя в Москве
Патриарх Московский и всея Руси Кирилл во время праздничного пасхального богослужения в храме Христа Спасителя в Москве - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Руска православна црква присајединила је Ровењковску епархију Украјинске православне цркве која се налази на територији ЛНР, саопштио је председник Синодалног одељења за црквене односе са јавношћу Владимир Легојда.
„Као одговор на обраћање архиепископа ровењковског и свердловског Аркадија, на основу потребе да се одржавају ефикасне канонске и административне везе са централном црквеном влашћу ради успешног тока црквеног живота у Ровењковској епархији и узимајући у обзир практичну немогућност редовне комуникације те епархије са Кијевском митрополијом, чланови Светог синода су након дискусије донели одлуку да Ровењковска епархија уђе у канонско јединство и да административно буде потчињена патријарху московском и све Русије и Светом синоду Руске православне цркве“, саопштио је Легојда.
Раније је Свети синод РПЦ формирао међуресорну радну групу за координацију помоћи епархијама Донбаса.
Сабор Украјинске православне цркве је 27. маја објавио самосталност и независност. Међутим, у складу са повељом УПЦ, њој је самосталност и независност дата од стране Архијеријског сабора Руске православне цркве још у октобру 1990. године.
Тада је патријарх Московски и целе Русије Алексије II благословио Украјинску православну цркву и рекао да ће она бити независна у својој управи.
Заседање Синода Руске православне цркве - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2022
РУСИЈА
Епархије Крима прешле под надлежност московске патријаршије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала