- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Српско-кинески индустријски парк ниче поред Пупиновог моста на Дунаву

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Matija/Cropped photo / Пупинов мост на Дунаву у Београду
Пупинов мост на Дунаву у Београду - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
Пратите нас
Влада Србије донела је Уредбу о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта „Српско-кинески индустријски парк Михајло Пупин“.
У документу објављеном у Службеном гласнику, наводи се да се је тако обезбеђен основ за изградњу и одрживи развој тог индустријског парка на делу територије београдске општине Палилула.
Локација будућег индустријског парка је на левој обали Дунава у непосредној близини моста Земун-Борча, познатог и као Пупинов мост, са северне стране постојеће обилазнице, наводи се у уредби.
Доминантна намена земљишта је пољопривредна, испресецано је мелирационим каналима, некатегорисаним путевима уз појас заштитних шума.
У оквиру комплекса је и некадашња фарма која није у функцији.
Површина у оквиру границе Просторног плана је 504,2 хектара.
Како је предвиђено уредбом, подручје Парка „Михајло Пупин“ подељено је на три зоне: Међународни трговински центар, Индустријски парк и Парк високих технологија.
1.
У оквиру Међународног трговинског центра, на 12,1 хектар, биће берза за размену робе, логистички и складишни центри, ресторани и шопинг центар, малопродајне продавнице…
2.
Индустријски парк заузима највећу површину комплекса и у оквиру њега предвиђена је изградња индустријских постројења, складишта, пословних зграда, стамбених простора за запослене (апартмана за запослене), других пратећих садржаја, као и зграда за управљање парком. Планирана индустријска постројења биће из области производње прехрамбених производа, производње текстила и одевних предмета, предмета од коже, материјала за изградњу кућа (дрвених панела, фурнира, подних облога, санитарија, електроопреме и сл.), производња и комплетирање кућних апарата, као и електронских уређаја (мобилних телефона, музичких уређаја и сл.), производње хемијских и фармацеутских производа, израде компоненти за аутомобиле (резервних делова, електро опреме, батерија и сл.) и израда опреме за производњу енергије из обновљивих извора.
3.
Парк високих технологија биће смештен у централном делу комплекса на 18,49 хектара. У оквиру њега је предвиђена изградња пословних зграда намењених за развој високих технологија, пословно-административних простора, као и пратећих садржаја - ресторана и малопродајних објеката.
Укупна површина Парка „Михајло Пупин“, са тзв. зоном проширења у којој ће бити додатни комерцијални садржаји, је 404 хектара, док се сам парк простире на 320 хектара. Изградња индустријског парка биће подељена у три фазе.
Дунав - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2018
Србија покреће на Дунаву два огромна пројекта који је лансирају у врх Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала