- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амерички медији: Маскова компанија тражи од Пентагона да плати коришћење „Старлинка“ у Украјини

CC0 / Pixabay / Сателит
Сателит - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Компанија „Спејс Икс“, која је у власништву Илона Маска, затражила је од америчке војске да преузме трошкове финансирања коришћења система „Старлинк“ у Украјини, наводећи да не може више сама да плаћа те услуге, објавио је „Си-Ен-Ен“, позивајући се на документ компаније.
У писму, упућеном прошлог месеца Пентагону, „Спејс Икс“ је затражио од владе да почне да финансира услуге „Старлинка“ у Украјини, тврдећи да ће трошкови до краја године износити више од 120 милиона долара, односно око 400 милиона долара у наредних 12 месеци.
„Нисмо у могућности да даље донирамо додатне терминале Украјини или финансирамо постојеће“, стоји у писму.
„Спејсикс“ је донирао око 20.000 „Старлинк“ сателитских јединица Украјини од покретање руске специјалне војне операције крајем фебруара, а Кијев је од Максове компаније тражио још неколико хиљада додатних терминала.
Иако „Спејс Икс“ покрива већи део услуга сателитске комуникације у Украјини, писмо упућено Пентагону указује да су и друге стране поднеле део трошкова, а међу којима америчка, британска и пољска влада, као и невладине организације, пренео је РТ.
Раније је члан главног савета Запорошке области Владимир Рогов, позивајући се на неколико извора саопштио да је систем „Старлинк“ који користе украјински војници - отказао.
Прошле недеље је издање „Фајненшел Тајмс“ известило о прекидима у раду интернет система „Старлинк“ у Украјини. Према писању издања, последњих неколико недеља, неки прекиди у раду опреме довели су до „катастрофалних проблема у везама“.
Зашто од Илона Маска стижу мировне иницијативе, како у вези с Русијом и Украјином тако и у вези са Кином и Тајваном, анализирали смо у емисији „Нови Спутњик поредак“:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала