- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

НАТО најавио нуклеарне војне вежбе: У маневре се укључује 14 земаља

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЛовци Ф-16
Ловци Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
НАТО ће од 17. до 30. октобра одржати планиране војне вежбе нуклеарног обуздавања под називом „Steadfast Noon“. У њима ће учествовати 14 земаља и до 60 војних авиона, саопштила је Алијанса.

„Од понедељка (17. октобра 2022. године), ваздухопловне снаге земаља НАТО-а одржаваће војне вежбе нуклеарног обуздавања у којима ће учествовати на десетине авионе изнад северозападне Европе. Војне вежбе, које ће трајати до 30. октобра, су рутинске вежбе које се понављају и нису повезане са било каквим актуелним светским дешавањима. Неће се користити борбено оружје“, прецизирано је у саопштењу НАТО-а.

У вежбама ће учествовати до 60 авиона различитих типова, укључујући ловце четврте и пете генерације, као и извиђачке авионе и летелице за допуну горива. Као и претходних година, у вежбама ће учествовати амерички бомбардери дугог домета Б-52. Тренажни летови ће се изводити изнад Белгије, која је домаћин вежби, као и изнад Северног мора и Велике Британије.

„Ове вежбе помажу у осигуравању безбедности, поузданости и ефикасности средстава за нуклеарно одвраћање НАТО-а“, саопштила је портпаролка НАТО-а Оана Лунгеску.

Војне вежбе НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
РУСИЈА
Столтенберг тврди: НАТО није страна у сукобу у Украјини – али ће наставити да подржава Кијев
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала