- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Одложено припремно рочиште за суђење хрватским пилотима за злочине у „Олуји“

Пратите нас
Припремно рочиште пред почетак суђења четворици официра Хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у војно полицијској акцији "Олуја" у Специјалном суду у Београду одложено је за 16. новембар.
Рочиште је одложено, јер српско Министарство правде Суду није доставило доказ када је Министарство правде Хрватске примило Замолницу за уручење позива за припремно рочиште, каже за Спутњик пуномоћник оштећених Душан Братић.
На припремном рочишту, које је затворено за јавност, треба да се прочита оптужница и да се представе докази тужилаштва и одбране.
Оптуженима се суди у одсуству, јер нису доступни правосудним органима Србије.
„Ово је поступак за злочин који је парадигма геноцида према Српском народу у Хрватској, почев од 1045. године , а ово је закључни чин, последња фаза тог геноцида. Злочин за који се данас суди је метафора свега. Ово је прилика да се превију ране, пресудом и моралном осудом друштва. Ово је поступак у којем ће се духови убијених коначно умирити, а душе преживелих страдалника успокојити. Само тако можемо ићи ка помирењу, односно суживоту, за помирење, о том потом“, рекао је Братић.
Након припремном рочишта суд ће заказати главни претрес. Потврђеном оптужницом обухваћена су четворица припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимир Микац (67) из Птуја, Зденко Радуљ (69) из Осијека, Жељко Јеленић (69) из Пуле и Данијел Боровић (64) из Вараждина.
Хрватски авиони на прослави акције Олуја - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
СРБИЈА
Откривамо зашто је велика нервоза у Хрватској: Докази о „Петровачкој цести“ показују језиву истину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала