- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Русија увек искрено тежила ка решавању сваког конфликта

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПутин на неформалном састанку лидера ЗНД
Путин на неформалном састанку лидера ЗНД - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин рекао је, поводом сукоба на простору ЗНД, да треба тежити томе да се тражи излаз из ситуације уз максималне напоре.
Он је, између осталог, позвао председника Азербејџана Илхама Алијева и премијера Јерменије Николу Пашињана да одрже састанак у Русији.
Путин је поручио да је Русија увек искрено тежила ка решавању сваког конфликта, укључујући и Нагорно-Карабах.
У том контексту он је рекао да је некоректна и неприхватљива изјава француског председника Емануела Макрона о томе да Русија, наводно, користи сукоб у Нагорно-Карабаху за дестабилизацију јужног Кавказа.
Како је додао, такве изјаве показују одсуство разумевања самог конфликта. Путин је рекао и да ће, можда, о томе још разговарати са француским председником.
Он је позвао све лидере ЗНД да дођу у Санкт Петербург крајем ове године.
"Захвални смо за подршку руској иницијативи да Санкт Петербург буде културна престоница за 2023. годину. Већ смо разговарали о томе да пред Нову годину у будућој културној престоници одржимо неформалан сусрет. Са задовољством вас све позивам", рекао је Путин.

Обрачун у националним валутама

Руски председник је рекао и да земље ЗНД предузимају енергичне напоре како би се прешло на обрачун у националним валутама.
"Активиране су заједничке активности у циљу замене увоза, јачању технолошког и финансијског суверенитета. Конкретно, предузимају се енергични напори како би се прешло на обрачун у националним валутама између држава ЗНД", рекао је Путин.

Борба против нацизма

Председник Русије је предложио да 2025. година у ЗНД буде година у којој ће се обележити 80. годишњица победе у Другом светском рату и борбе против нацизма.

"Предлажем да размотримо могућност да 2025. годину прогласимо годином 80. годишњице победе у Другом светском рату, али и годином мира и јединства у борби против нацизма. У условима када неке земље покушавају да избришу из сећања подвиг народа СССР у спасавању човечанства од нацистичке куге послали бисмо јасан сигнал и позив на јединство када је реч о историјској правди и борби против нацизма", рекао је он.

У Астани се одржава самит Заједнице независних држава. Први део самита је у ужем саставу, присуствују само лидери, а касније ће им се придружити и делегације.
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2022
РУСИЈА
Самит ЗНД у Астани, учествовао Путин/видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала