- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Београд се ближи рекорду по броју ноћења туриста

Пратите нас
За осам месеци Београд је имао два милиона ноћења, а до краја године достићи ће 2,7 милиона, што је резултат постигнут 2019. када је била последња рекордна година, рекао је данас за директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић.
Поповић каже да Београд као туристичка дестинација расте већ шест-седам година уназад те да се очекивало да достигне 3,5 милиона ноћења али је то пресекла корона.
„Можда су тајна манифестације. Оне привуку велики број страних гостију пре свега. А дестинација Београд зависи пре свега од њих јер су 85 посто свих гостију страни гости“, рекао је Поповићза Танјуг.
Он додаје да је доласку туриста битно допринео и велики број спортских догађаја посебно у августу.
„Имаћемо читав низ акција до краја године, не предајемо се. Београд има два годишња доба када је туризам у питању - београдско лето и београдску зиму. Имамо велики број догађаја и манифестација и надамо се да ће то повећати промет и да ће и други део године бити успешан“, рекао је он.

Значај београдских атракција

Поповић каже да летњи месеци чине 40 посто укупног резултата, али да су ове године за туризам у Београду и зимски месеци били одлични.
„Надали смо се да ћемо ове године направити велики искорак, и направили смо га. Али онда је дошла криза која је погодила читав свет и због које је раст нешто мањи“, рекао је он.
Он додаје да су проширена традиционална тржишта, а као пример наводи најбржи раст Грчке.
„Туристи из Грчке остају дужи временски период од класичних до четири дана, и то нас радује“, рекао је он.
Као пример београдски атракција наводи Храм Светог Саве, споменик Стефану Немањи, као и читав потез између њих на коме може да се открије читава историја Србије.
„Мислим да је значајно да повезујемо атракције“, рекао је он.
Каже да се 2020. и 2021. године много радило на београдским излетиштима те да она сада имају све значајнију улогу у туристичкој понуди.
„И интересовања гостију су се померила у правцу ка природи и просторима где више људи на великом простору не чини толику гужву“, објаснио је он.
Поповић истиче да је Београд доживео позитивну експлозију приватног смештаја.
„Предњачи приватни смештај са значајним бројем регистрација, и самим тим већом понудом, и нешто нижим ценама. По ценама смештаја најповољнији смо у региону, а у угоститељству смо међу најбољима ако нисмо и најбољи. Кључно је да је ово град за који кажу да има најбољу атмосферу у Европи“, рекао је он.

О гостима из Русије

Поповић каже да је до сада Београд имао више од 50.000 гостију из Русије.
„Свако ће то везати за кризу, а нама је криза и све што се дешава на истоку Европе пореметило планове и смањило број долазака гостију из Руске Федерације. Прошле године, када кризе није било, предњачили су у броју долазака и ноћења“, каже Поповић.
Он објашњава да је Русија тешко тржиште на коме се ради упорно и дуго.
„Коначно смо прешли препреке на том путу. Увек смо имали стабилан раст, али од прошле године без обзира на тадашњу корона кризу, бележимо значајан раст долазака гостију из Русије“, рекао је он.
Каже да је сада због глобалне кризе смањен број летова, те да број туриста из Русије није онолики колико се очекивало.
Додаје да није спорно да неки долазе и због кризе, али је чињеница да је пет до 10 пута већи број људи који долази овде на одмор.
„То су кратки градски одмори, да је више летова, био би их још већи број“, закључује он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала