- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бура у Хрватској због посете патријарха Порфирија Вуковару

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије посетиће данас и сутра Епархију осечко-пољску и барањску, објављено је на сајту Српске православне цркве.
Дочек патријарха Порфирија биће уприличен данас у 16.45 часова испред Саборног храма у Вуковару, после чега ће бити служен свечани чин доксологије.
Сутра у 9 часова биће служена света литургија са чином освећења и троносања храма.
Патријарх Порфирије ће потом освештати Српски дом у Вуковару.
Посета изазвала је негодовање дела хрватске јавности, пре свега удружења ветерана, опозиције и појединих медија. Питање које се у хрватској јавности поставља је зашто поглавар СПЦ у Вуковар долази баш у недељу, на дан обележавања 31. годишњице од погибије Блага Задре, командира хрватске војске, који је погинуо у борби за Вуковар.
Портал хрватског листа Дневник пише да ће Вуковар у недељу бити место високог безбедносног ризика, јер, како наводе, осим бранитељских удружења, у овај град се спремају да дођу и навијачке групе.
Став о доласку патријарха Порфирија изнели су и председник и премијер Хрватске, Зоран Милановић и Андреј Пленковић.
Стипо Млинарић Ћипе, посланик опозиционог Домовинског покрета, на чијем челу је вуковарски градоначелник Иван Пенава, сматра да је за долазак патријарха Порфирија у Вуковар у недељу крив премијер Пленковић, преноси Танјуг.
Он је једини могао преко министра унутрашњих послова Давора Божиновића да одложи то њихово догађање, односно да га пребаци седам дана касније, рекао је Млинарић.
Пленковић је на то одговорио да влада са доласком патријарха нема ништа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала