- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Централна банка БиХ продала више од тоне злата девизних резерви

CC0 / Pixabay / Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина  - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
Централна банка Босне и Херцеговине недавно продала 40.000 унци злата, што је више од тоне злата девизних резерви, објавио је портал Кликс.
„Централна банка продала је један део злата који смо имали у портфолију. То је урађено у складу са мандатом дефинисаним Законом и у најбољем интересу на бази детаљних анализа и пројекција. Централна банка је у периоду 2009. до 2022. године предузимала низ трансакција куповине и продаје злата, као и трансакција куповине и продаје вредносних папира и орочавања депозита, све у циљу диверсификације портфолија девизних резерви и очувања аранжмана валутног одбора. Банка прати тржишна кретања на бази којих доноси инвестиционе одлуке", наводи Централна банка БиХ.
"Стратешко опредељење, засновано на процењеном нивоу тржишног ризика којег централна банка, која функционише по аранжману валутног одбора може преузети и чињеници да злато има изузетно високу волатилност, је да се учешће монетарног злата у укупном портфолију девизних резерви креће од око 1% до 2%", истичу из Централне банке.
Иначе, према подацима из пролећа ове године, девизне резерве Централне банке БиХ износе 15,95 милијарди КМ. Према тренутној тржиштној вредности Централна банка је за продају више од тоне злата могла добити 66,5 милиона долара, преноси Кликс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала