- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници вратили вид мишевима слепима од рођења - нови третман шанса и за људе

CC0 / Pixabay/tiburi / Лабораторијски бели миш
Лабораторијски бели миш - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
Група неуробиолога успела је да врати вид одраслим мишевима који су били слепи од рођења, а нови третман који, како кажу, „обећава“ шанса је и за људе који пате од ретког поремећаја мрежњаче који често изазива и слепило.
Мишеви су послужили као модел за истраживање ретког поремећаја мрежњаче ока код људи, такозване Леберове конгениталне амаурозе (ЛЦА), која често изазива слепило или озбиљно оштећење вида при рођењу. Изгледа да ову наследну болест проузрокује мутација на неком од неколико десетина гена повезаних с мрежњачом и њеним својствима када је у питању осетљивост на светлост.
Стручњаци већ деценијама раде на третманима који би могли да обнове оштећене или нефункционалне фото-рецепторе у овом делу ока. Неки од њих укључују ретиналне имплантате и интервенције на генима. Све ове нове терапије на различитим нивоима побољшавају вид, али овај нови третман изгледа да посебно обећава.

Специјализовани неурони

Мрежњача је унутрашња полупрозирна мембрана ока, а садржи ћелије вида, штапиће и чуњиће који помажу да се осети светлост и распознају боје. Штапићи су фоторецептори који реагују на пригушено светло. Ови специјализовани неурони преко биохемијских реакција претварају осетљивост на светлост у електричне сигнале које потом очитава мозак.
Будући да пигменти осетљиви на светло у ретиналним штапићима апсорбују ниске нивое светлости, они претварају молекул 11-cis retinal у all-trans-retinal, стварајући притом импулс који путује низ оптички живац до мозга, пише „Сајенс Алерт“.
Претходне студије на деци која имају поремећај ЛЦА показале су да третмани ретиноидима могу да помогну да се надокнади одређени губитак вида када се убризгају директно у око. До сада, међутим,није било познато како ови поступци утичу на одрасле људе који болују од исте болести.
До сада се сматрало да се визуелни систем мозга формира током одређених развојних периода у раном периоду живота. Ако око „не вежба“ током ових критичних периода, можда никада неће доћи до правилне повезаности визуелних мрежа због чега долази до доживотних проблема с видом. Али, изгледа да је тај систем много флексибилнији него што се мислило.

Научници одушевљени

Научници су током новог истраживања одраслим глодарима рођеним с дегенерацијом мрежњаче седам дана давали синтетички ретиноид. Мишевима је послетретмана током 27 дана била делимично враћена осетљивост на светло. Девет дана након третмана, живац за вид је активирао много више неурона у видном кортексу.
То показује да се централни видни пут који преноси информације од ока до видног кортекса може значајно обновити лечењем ретиноидима, чак и код одраслих мишева.
„Искрено говорећи, били смо одушевљени делотворношћу третмана“, рекао је неуробиолог Сунил Ганди са Универзитета Калифорнија.
Мада је студија за сада спроведена само на мишевима, неуронаучници сматрају да би и код одраслих људи овај поступак могао да да добре резултате. Другим речима, недостатак вида у детињству не значи нужно да се он не може вратити у зрелом периоду.
„Одмах након третмана, сигнали који долазе са супротне стране ока, што је доминантан пут код мишева, активирали су два пута више неурона у мозгу. Међутим, још невероватније јесте то да су сигнали који долазе саисте стране визуелног пута послетретмана активирали петоструко више неурона у мозгу и да је овај импресивни учинак био дуготрајан“, рекао је Ганди.
Истраживање назива „Retinoid therapy restores eye-specific cortical responses in adult mice with retinal degeneration“ објављено је у часопису „Current Biology“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала