- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Зашто није исто 27 или 36 чланица: Немачки канцелар о проширењу Европске уније

© AP Photo / Michael SohnНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је на проширење Европске уније, оценивши да ће Унија тада моћи да оствари више утицаја у глобалним питањима.
„ЕУ са 27, 30, 36 држава, са још више од 500 милиона слободних и равноправних грађана, може да снажније утиче на свет“, рекао је Шолц, јавили су светски медији.
Шолц је то поручио на скупу европских социјалдемократа у Берлину.
„Посвећен сам проширењу ЕУ. То што ЕУ наставља да расте ка истоку је добитна ствар за све нас", казао је немачки канцелар, пренео је Ројтерс.
Шолц се заложио и за постепено укидање принципа једногласности када је реч о одлукама у спољној политици, али и у другим областима попут пореске политике.
„Знам да нам предстоји још много убеђивања. Али, такође, желим да будем јасан — ако постоји тежња ка геополитичкој Европи, онда су већинске одлуке добитак, а не губитак суверенитета“, казао је немачки канцелар.
Шолц је, такође, подржао већу војну аутономију ЕУ и позвао на на координисану набавку оружја и опреме, успостављање снага ЕУ за брзо реаговање до 2025. године и штаба ЕУ за европске оружане снаге.
„Морамо самоуверено и заједно да унапређујемо европску одбрану“, рекао је Шолц, известио је АП.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала