- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Зашто Запад тешко разуме Русију и Србију | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
Пратите нас
У новом издању емисије „Орбита културе“ разговарамо о Русима и Србима као заветним народима и о великанима – Лубарди, Шумановићу и Михизу.
Зашто Запад тешко разуме Русију и Србију, какви су данашњи планови Запада с Русијом и са нама, има ли дубље, духовне разлике између источних хришћана, Руса и Срба, и запада Европе, зашто Запад стално понавља исте грешке у односу на ова два народа – нека су од питања која отвара недавно објављена студија „Руси и Срби, два заветна народа“ о којој говори њен аутор социолог Слободан Антонић.
Какву причи нуди изложба „Лубарда – Једна прича“ отворена поводом 115 година од сликаревог рођења, у Уметничком павиљону нишке Тврђаве – откривају кустоскиње и ауторке ове поставке Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана“, Дина Павић из „Куће легата“ и Ана Панић из Музеја Југославије.
Да ли смо књигом „Јелен ноћи“ – романом о Сави Шумановићу – добили, како каже ликовни критичар Дејан Ђорић, текст једнако фасцинантан као Андрићеви „Разговори о Гоји“ и „Књига о Микеланђелу“ Милоша Црњанског? Зашто је за шидског уметника сликање представљало осми дан стварања, због чега је „Пијана лађа“ Шумановићева Нојева барка у коју је уложио све, чак и ментално здравље – за „Орбиту културе“ објашњава аутор ове јединствене књиге, песник Драган Јовановић Данилов.
Ко је све био и шта је за српску културу значио Борисав Михаиловић Михиз, шта име и дело овог интелектуалца ретког кова значе данас, век од његовог рођења – откривају Владан Бајчета из Института за књижевност, аутор књиге о Михизу и Петар Арбутина, књижевни критичар, уредник у издавачкој кући „Службени гласник“.
Зашто Запад тешко разуме Русију и Србију | Орбита културе

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
 - Sputnik Србија
▶️ Ауторске емисије, ексклузивне интервјуе и анализе горућих питања у продукцији Спутњика пратите у рубрици „Подкаст“
6 Април, 19:00
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала