- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Цене у небеса: Европа не зависи од украјинске струје, али ће је обустава увоза ударити по џепу

CC0 / Пиксабеј / Свећа
Свећа - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Пратите нас
Укупна зависност Западне Европе од увоза струје из Украјине није значајно велика, али и тај процент регулисан билатералним споразумима има капацитет да формира нереално високе цене са којима ће Европљани ове зиме морати да се суоче, оцењују стручњаци.
Прекид испоруке електричне енергије земљама ЕУ о којем је јавност обавестило Министарство енергетике Украјине додатни је, у околностима енергетске кризе, ударац за Европу иако, како верују саговорници Спутњика, сама количина струје не представља битну ставку у укупном обиму снабдевања.

Споразуми затворени за јавност

О томе о којим је процентима реч наш саговорник Жељко Марковић, експерт за енергетику у "Дилоиту Србија" и некадаши директор “ЕПС Снабдевања”, каже да само може да се нагађа јер су они део билатералних споразума који нису доступни на увид.
CC0 / Unsplash / Далековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Далековод
Познато је да су струју куповали Пољаци, Мађари, Румуни, али ти уговори нису јавно објављени и ми не можемо да знамо ко је, шта, колико и по којој цени куповао. Оно што знамо јесте да је Украјина од јула, као део европског система, имала право да извози 250 мегавата по сату што је еквивалетно рецимо једном Тент блоку.“

Србија може да задовољи своје потребе

У погледу свеукупне потрошње електричне енергије на нивоу целе Европе то, сматра наш саговорник, није значајан удео, али и толики колики јесте може да продуби кризу у енергетском сектору.
Када је реч о Србији, Марковић каже да ми нисмо увозили струју из Украјине и да Електропривреда Србије има позитивне показатеље производње у нашим електранама, термо и хидро сектору, што је, сматра, довољно да задовољи потражњу.

Тржиште ће одреаговати

Међутим, напомиње, прекид увоза електричне енергије из Украјине, ма о којој количини да је реч, може значајно да утиче на раст цене струје у Европи.
© Фото : PixabayСијалице
Сијалице - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Сијалице

„Таква дешавања као што је обустава извоза електричне енергије, у овом случају због оштећене инфраструктуре, директно погађају трговца који је куповао ту струју па је трговачким језиком речено „остао кратак“ за тих 250 мегавата. Он ће покушати да купи струју на другој страни и онда ће се на берзи појавити са понудом која аутоматски диже цену. Тржиште ће наравно одреаговати променом цене на берзи.“

Скок на берзи са 198 на 297 евра

На мађарској берзи цена је када се чуло за гранатирање инфраструктурних објеката у Украјини са 198, 90 евра по мегават сату скочила за сто евра, односно 297 евра колика је цена постигнута претходног дана на крају затварања берзе.
CC0 / Pixabay / Берза
Берза - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Берза

Оволики скок не мора нужно да се везује за дешавања у Украјини или за то што је некоме пропао посао са Украјином, већ има и других подстицаја“, каже наш саговорник.

Критична цена гаса а не струја из Украјине

Технички директор Сепекса, српске берзе електричне енергије Дејан Стојчевски објашњава да Европа неће остати без струје већ ће само скочити цене и то не због постројења у Украјини већ превасходно цене гаса који се не увози из Русије:

„Ово што се десило у Украјини нема везе са потражњом у осталом делу Европе. Може само да зафали један део јефтиније електричне енергије који ће се надоместити из скупљих извора што за последицу може имати повећање цена".

Коначну цену формирају уговори а не берзе

Сама берза електричне енергије, објашњава, представља тек 10 посто, док је у највећем проценту ,од 85 до 90 одсто, цену формирају билатерални споразуми.
© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаМосковска берза
Московска берза - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
Московска берза

„Ко је склопио уговор за наредну годину са ценама које су биле актуелне у фебруару, платиће 150 и 200 евра, а не 500 или колико већ буде. Што се Србије тиче, увек ће се ситуација у Европи рефлектовати и на нашу берзи- када расту цене у Европи расту и код нас, када у Европи падају, пашће и код нас.“

Психолошки моменат

Нагли скок цена електричне енергије на берзама некада могу, каже наш саговорник, бити и ствар психолошке реакције.

„То смо видели када су затворене нуклеарне електране у Јапану због цунамија и када је Немачка најавила гашење нуклеарних електрана. Значи ништа се није десило у систему а цена је следећег дана драстично отишла горе да би се после неколико дана вратила назад, подсећа Стојчевски“

Скок цена је неминован чак и ван контекста електронергетског система Украјине. Марковић верује да је пред нама тешка зима, да ће бити несташица у целој Европи што ће се одржавати на цене али генерално и на доступност енергената.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала