00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Који адитиви у супи из кесице могу штетно да утичу на здравље

CC0 / Pixabay / Супа
Супа - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Пратите нас
Супе из кесица имају безброј предности — једноставне су за припрему, укусне, довољно слане. Међутим, прах из кесице за супу садржи одређене адитиве који могу штетно да утичу на здравље.
Наиме, препознатљив укус супа из кесице у већини случајева потиче од вештачких појачивача арома, адитива под ознаком Е620-Е635, који се додају са циљем повећања присутних арома у прерађеном производу.
Захваљујући тим супстанцама, супе добијају укус који нас мами да поново за ту супу дамо новац, а то је оно што погодује произвођачу, али не и нашем организму, изјавила је за „Сити магазин“ Христина Лазаревић, магистар фармације и креатор апликације „Избегни адитиве“.

Aдитиви у супи из кесице

Поједини адитиви који се налазе у супи из кесице могу да изазову нежељена дејства, као што је неуротоксичност. Неуротоксини су неуролошки штетне материје, које могу негативно да утичу на ткиво у развојном периоду, као и на већ зрели нервни систем.
Како бисмо избегли у супи адитиве са потенцијалним неуротоксичним деловањем, важно је да водимо рачуна приликом одабира кесице супе и читамо састав супе, који је наведен на задњој страни кесице.
Званично, појачивачи арома који се могу пронаћи у супама из кесице, деле се на три групе:
1. Глутаминска киселина и њене соли (Е620-Е625)
2. Гуанилна киселина и њене соли (Е626-Е629)
3. Инозинска киселина и њене соли (Е630-Е635)

Уместо ознаке „Е“ може да пише пун назив адитива

С обзиром на то да произвођач супе, приликом навођења састава, није дужан да стави лако препознатљиву „Е“ ознаку и број (нпр Е621, Е623, Е626…), уместо „Е“ ознаке може написати пун назив додатог адитива, који често популацији није познат.
Портал је, такође, објавио списак адитива који се могу наћи у супама из кесица, а који потенцијално, поред неуротоксичности, могу остварити нежељене ефекте као што су убрзано лупање срца, честе главобоље, бронхоспазам, осећај малаксалости и разна неуролошка обољења (мултипласклероза, Паркинсонова болест, Алцхајмер…).
• Е620 – Глутаминска киселина
• Е621 – Мононатријум-глутаминат
• Е622 – Монокалијум-глутаминат
• Е623 – Калцијум-диглутаминат
• Е624 – Моноамонијум-глутаминат
• Е625 – Магнезијум-фдиглутаминат
• Е626 – Гуанилна киселина
• Е627 – Динатријум-гуанилат
• Е628 – Дикалијум-гуанилат
• Е629 – Калцијум-гуанилат
• Е630 – Инозинска киселина
• Е631 – Динатријум-инозинат
• Е632 – Дикалијум-инозинат
• Е633 – Калцијум-диинозинат
• Е634 – Калцијум -5’-дирибонуклеотиди
• Е635 – Динатријум -5’-рибонуклеотиди
Осим наведених адитива (Е620-Е635) у супи не желимо ни малтодестрин, палмину маст, сојин лецитин, глукозни сируп, као ни вештачке боје. Најчешће додавана вештачка боја у супе из кесица је Е150а (карамел обична) која се у данашње време најчешће производи из генетски модификованих сировина чије дејство на организам још увек није довољно испитано. Код појединих људи, ова вештачка боја може бити окидач за развој алергијских реакција (атопијски дерматитис, екцем, копривњача).
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала