- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Молдавска опозиција наставила протесте у Кишињеву /фото, видео/

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПротести у Кишињеву
Протести у Кишињеву - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Пратите нас
У Кишињеву се и ове недеље одржава масовни протест присталица опозиционе молдавске партије „Шор“, демонстранти који су се окупили на централном тргу траже оставку руководства земље и ванредне парламентарне изборе.
Организатори су најавили да намеравају да окупе око 100 хиљада учесника.
Демонстранти са молдавским заставама у рукама позивају на ванредне изборе и скандирају „Доле Маја Санду!“, „Доле влада“, „Оставка“. На централном тргу окупиле су се колоне учесника из различитих делова града.
Током протестне од зграде парламента до трга, демонстрантима су пут блокирали одреди специјалних полицијских снага. Полиција своје поступке објашњава тиме што организатори протеста немају одобрење за акције. Испред кордона полиције почео је митинг током којег су млади неколико пута покушавали да пробију кордон, али их је полиција потиснула.
Пре недељу дана, странка „Шор“ је упутила ултиматум властима, захтевајући да надокнади раст тарифа за гас и струју и пружи материјалну помоћ становништву. Власти су добиле седам дана да испоштују ове услове, али није било реакције.
Протести присталица партије „Шор“ у Кишињеву почели су да се организују од 18. септембра, демонстранти су подигли шаторе на тргу испред парламента и преко пута председничке палате.
Ове седмице власти земље усвојиле су нова правила одржавања протеста током ванредног стања које је на снази у земљи од 24. фебруара. Блокирање путева током протеста могуће је само нерадним данима, протест мора да се заврши за највише четири сата. У случају нарушавања јавног реда, полиција има право да нарушиоце изведе из масе без сагласности демонстраната, а уколико прекршаји постану озбиљни, полиција може захтевати од организатора да одмах обуставе окупљање.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала