- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија у октобру није увозила струју, новембар ће показати праве ефекте штедње

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICТермоелектрана у Костолцу
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
Пратите нас
Сада је спољна просечна температура 20 степени и боље је да се у овом периоду не креће са грејањем и тако уштеди, поручује помоћник министрa рударства и енергетике Раша Којчић и истиче да је најбитније да свих енергента има довољно и да су све топлане урадиле ремонт.
„Све је спремно. Потребно је пар сати да крену са грејањем“, рекао је Којчић.
Наводи да су обезбеђене довољне количине, гаса, мазута, и да су све топлане технички 100 посто спремне.
Банатски двор је напуњен до врха. Додатна сигурност је обезбеђена са резервама у Мађарској. Уз гас који пристиже гасоводом“, рекао је он.
Помоћник министарке рударства и енергетике Зоран Илић за Танјуг подсећа да је прошле године било грејање чак и у мају и констатовао да на грејну сезону утиче време, односно метеоролошке прилике.
Говорећи о електричној енергији Илић је рекао да после више месеци Србија у октобру није увозила струју.Оценио је да први рачуни показују да је апел и план уштеде дао резултата у доброј мери и да се штеди струја.
Рекао је да ће тек понашање у новембру бити релевантно да се оцени у којој мери је уштеда присутна.
„Неће бити повуци - потегни ни са чим, све је обезбеђено“, рекао је он коментаришући изгледе за зимски период.
Илић је рекао да се ових дана завршавају последњи ремонти на хидроелектранама, те да су и на термо-капацитетима при крају.
„Све је спремно. Све ће бити у погону. Током децембра и јануара, критични периоди, мораћемо да увозимо, јер је не производимо довољно“, рекао је он.
Додао је да су се позивима на штедњу електричне енергије одазвали и привреда и јавни и приватни сектор, и домаћинства.
„Можда ћемо проћи зиму чак и да не увозимо електричну енергију“, поручио је он.
Илић је оценио и да би можда било боље увозити сада струју док је ова цена, и тако подићи резерве угља како би квалитетније ушли у зиму.
Резерве угља сваког дана расту. Држава је одобрила увоз 10 посто наших потреба, што је око четири милиона тона. У ЕПС-у сада скидају угаљ и са делова копова где не прилазе велики багери. У једном периоду угља из тих џепова је било више од увоза“, рекао је он.
Навео је да хидролошки потенцијали још нису у пуном капацитету, али да тренутно хидроелектране дају преко 20 одсто укупне производње струје у Србији.
Додао је да се дневно упумпава и вода у акумулациона језера како би се појачала резерва важна за периоде када потрошња достиже максимум.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала