- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Историјски конгрес Комунистичке партије Кине: Вековни циљеви на дневном реду

© AFP 2023 / FRED DUFOUR Кинески председник Си Ђипинг
Кинески председник Си Ђипинг - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
Конгрес Комунистичке партије Кине можда неком може да личи на конвенције западних политичких странака, али прво, он није спектакуларан, друго, много је садржајнији, и треће, чини – абецеду кинеске политике. На њему ће Кина обзнанити да је на путу да оствари свој векови циљ до 2049. - високо развијено друштво
Овако окосницу 20. Конгреса Комунистичке партије Кине анализира искусни спољнополитички коментатор Борислав Коркоделовић.
„Ми немамо потпуни и детаљан увид у то шта цео реферат писан на 72 стране, чији сажетак је прочитао Си Ђипинг, све садржи али из говора је јасно да је усмерен на домаћа питања, даљи развој, обогаћивање пре свега средње класе и достизање до 2050. године високог нивоа развоја кинеског друштва. То су све огромни задаци и због тога је, између осталог, и значајан трећи мандат за који се очекује да ће Си Ђипинг добити.

На путу ка остваривању вековног циља

У говору кинеског председника формулисан је вековни циљ Кине чија реализација се планира у наредним годинама.
© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаАтмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Атмосфера у Пекингу пред конгрес Комунистичке партије Кине
Свој први вековни циљ да постане средње развијено друштво Кина је остварила 2021. године када је обележена годишњица оснивања Комунистичке партије Кине.

„Сматра се да је, по номенклатури Светске банке, Кина у којој је просечан доходак прешао 11 хиљада долара, данас средње развијена земља без обзира на то што кинеско руководство инсистира да је Кина највећа земља у развоју. Кина је сада у процесу започињања остаривања другог вековног циља - добијања статуса високо развијеног друштва.“

Пресудно важне године

Овај циљ би, каже наш саговорник, требало да буде досегнут 2049. на годишњицу када је Мао Цедунг после победе у грађанском рату прогласио Народну Републику Кину.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЗастава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Застава Кине

„Наредне године биће пресудно важне за отварање врата ка циљу да Кина постане развијено социјалистичко друштво у сваком погледу, са заштићеном екологијом, развијеном културом, једно, како они кажу, друштво у којем је лепо живети“.

Спремни за изазове

Теме које овај Конгрес неће заобићи су последице корона вируса, еколошке променe у свету које су све озбиљније, све већи сукоб на релацији Пекинг-Вашингтон али и рат у средишту Европе који има утицај на укупне међународне односе и прекомпоновање управљања глобалним питањима.
„Извесно је да кинеска партија као авангарда кинеског народа и кинеског друштва мора да буде спремна за велике битке које предстоје у наредним годинама“.

Армија - реформисана, модернизована и спремна

У том контексту треба сматра Коркоделовић тумачити и један од циљева које је Си Ђипинг изнео у свом говору а то је јачање оружаних снага. Подстрек је свакако дошао и из САД објављивањем националне стратегије у Вашингтону у којој је назначено да САД у Кини и Русији препознаје највеће ривале. Због мнољудности и процене ММФ да је Кина постала највећа привредна сила света, Кина је процењена као ривал већи од Русије.
© AP Photo / Mark SchiefelbeinКинеска војска
Кинеска војска - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Кинеска војска

„Кинеска Народно ослободилачка армија би требало да до 2027. године буде реформисана, негде до 2035. у великој мери модернизована а до половине века и потпуно спремна да се носи са сваким од највећих међународних изазова“.

Ако буде приморана, Кина ће интервенисати

Будући да је конгрес по традицији усмерен на домаће прилике и пројектовање онога што Кина треба да уради у наредних пет година, када говори о Тајвану и страном мешању, Си Ђипинг нигде не помиње САД иако је из контекста јасно.
© Tanjug / АР/Chiang Ying-yingПротест на Тајвану
Протест на Тајвану - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Протест на Тајвану

„Си Ђинпинг је казао да су власти у Пекингу започеле велику борбу против сепаратизма и стране интервенције на Тајвану. Притом Пекинг прави разлику између руководства на Тајвану које је сепаратистичко, и осталих становника Тајвана, око 23 милиона људи, које сматра лојалним патриотама“.

Страно мешање-црвена линија

Кина се, каже наш саговорник, одлучно противи снагама које заговарају независност Тајвана као и страном мешању у питања на острву.
© AP Photo / Andy WongКина
Кина - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Кина

"Кина сматра да нико нема право сем Кинеза и у Кини и на Тајвану да одлучује о будућности Тајвана, и Кина ће, уколико ствари измакну контроли, бити приморана да интервенише. То је њена црвена линија“.

Трговина једнако залагање за стабилност

Када је реч о позиционирању у међународном миљеу, Коркоделовић истиче да је Кина, поред тога што се сматра, по ММФ-у, највећом привредном силом света, и највећи извозник, тзв. фабрика света као што је и први партнер за преко 120 земаља у њиховим билатералним трговинским односима.
© Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Уђи у базу фотографијаЈуан
Јуан - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Јуан

„Због тога је Кини веома важно не само да има мирољубиво окружење око својих граница, а она се граничи са 14 држава, већ и да тако далеко подручја као што су Латинска Америка, Африка, Европа, буду што стабилнија. Изнад свега Кини је важно да реализује најамбициознији глобални пројекат за 21. век-Иницијативу појаса и пута или Нови пут свиле, и на копну, преко Евроазије, и на мору све до источних обала Африке“.

Гласине у пекиншком таксију

Конгрес комунистичке партије трајаће пет дана, али сва изненађења су искључена. Као што се више од годину дана радило на извештају чији је сажетак прочитао Си Ђипинг, тако се, каже Коркоделовић, месецима расправљало о композицији Централног комитета који је највиши орган партије са око 300 сталних чланова. На завршетку ће Централни комитет, овај још увек важећи, бити замењен новим, а очекује се да ће до половине чланова чинити нови људи.
© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаМинистарство спољних послова Кине, Пекинг
Министарство спољних послова Кине, Пекинг - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Министарство спољних послова Кине, Пекинг

„Централни комитет онда бира Политбиро који има 25 чланова а Политбиро Стални комитет који има између пет и девет чланова. На челу Сталног комитета је генерални скеретар за кога се очекује да ће бити Си Ђипинг, мада кинески медији не говоре толико о томе. О томе много више говоре страни медији и пекиншки таксисити пошто су они један од главних извора разноразних гласина, можда полуистина па чак и истина за странце у Пекингу“.

Абц кинеске политике

Конгрес ће изабрати и нека од кључних тела партије као што су Дисциплинска комисија и веома важна Централна војна комисија на чијем челу је генерални секретар. Даље, од композиције Централног комитета у наредним месецима зависиће и састав државног савета односно владе.
© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаКонгрес Комунистичке партије Кине у Пекингу
Конгрес Комунистичке партије Кине у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Конгрес Комунистичке партије Кине у Пекингу

„ Иако ће Влада бити изабрана на заседању Свенародног кинеског конгреса у марту, њен састав ће умногоме диктирати садашње заседање Конгреса. У наредним данима, пре свега ће се расправљати о деловима реферата Си Ђипинга. На томе ће радити различите комисије али ће у многоме делегати, њих око 2300, имати пред собом доста рашчишћену ситуацију јер је пре неколико дана завршено заседање Централног комитета на којем су се чланови упознали са рефератом и низом предвиђених одлука које се тичу кадрова“, закључује наш саговорник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала