- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба о грофу Сави Лукином Владиславићу Рагузинском у Сремским Карловцима

© Sputnik / Сенка МилошСава Владиславић Рагузински
Сава Владиславић Рагузински - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
У Културном центру "Карловачка уметничка радионица" у уторак у 19 часова одржава се изложба о грофу Сави Владиславићу. У оквиру изложбе биће представљен и роман „Дурбин грофа Саве Владиславића".
Општина Сремски Карловци и Културни центар „Карловачка уметничка радионица“ организују изложбу о грофу Сави Лукином Владиславићу Рагузинском, дипломати цара Петра Великог који је формирао руску спољну обавештајну службу, разграничио руско и кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском.
Увек носећи отаџбину у срцу, гроф Владиславић је обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Формирао је балканску политику Руске Империје, што је резултовало ослобођењем од османске окупације непун век касније.
Помагао је цркве и манастире широм српских земаља, а својим покровитељством многим уметницима задужио је светску културу. Највећи композитор епохе у којој је живео, Антонио Вивалди, посветио му је једну од својих опера.
Изложба са детаљном презентацијом више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефаката који сведоче о импозантном животном путу, делу и завештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“ представља се публици у Сремским Карловцима, захваљујући Радио телевизији Србије, Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве.
Изложба је посвећена сећању на Владимира Давидовића коме је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића истргне из историјског заборава и додели му заслужено место у националном памћењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала