- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почињу „Дани слободе 2022“, у свим школама читање прогласа града Београда

© Фото : Преузето са сајта Дани СлободеДани слободе 2022
Дани слободе 2022 - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
Манифестацију „Дани слободе 2022“, којом се обележавају дани ослобођења Београда у Првом и Другом светском рату, обележиће низ културно - уметничких догађаја, од 20. октобра до 1. новембра, најављено је на прес конференцији у Скупштини града.
Градска секретарка за културу Наташа Михајловић је рекла да се том манифестацијом чува сећање на оне који су омогућили да културу стварамо и негујемо у слободи.
„Култура и уметност настају и развијају се као одраз слободе, слободе духа, мишљења и живљења према универзалним вредностима. Овом манифестацијом обележавамо 20. октобар 1944. и 1. новембар 1918. године, два датума када је у два светска рата Београд био ослобођен“, рекла је Михајловић.
Она је додала да се на овај начин сећамо и савезника у борби за слободу.
Сећамо се и савезника, да су се борили са нама и они за које је Србија била само још једна страна држава, док нас све није ујединила борба за вишу вредност, за нашу и њихову слободу“, истиче Михајловићева.
Директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић истакла је да је Београд можда и једини град који је много пута у историји био рушен и обнављан.
„Београд је веома важан историјски град, преживео је многе тешке тренутке, и мислим да не постоји град у земљи који је толико пута био рушен и обнављан“, рекла је Брешковићева.
Истакла је посебно задовљство што ће, по плану манифестације 20. октобра и 1. новембра у свим основним и средњим школама на првом часу бити прочитан проглас града Београда, а ђаци моћи да чују шта се десило у Првом и Другом светском рату.
„Шта су наши преци учинили да ми будемо слободни, а слобода – значи живот“, рекла је она.
Редитељ и представник омладине позоришта „Дадов“ Марко Челебић је представио неке од најважнијих догађаја ове манифестације и позвао све грађане да се придруже и испрате програм.
Како је навео манифестација симболично почиње 20. октобра – читањем прогласа у основним и средњим школама.
Затим ће, 20. октобра у 11 сати бити одржан меморијални дефиле „Победа Слободе“ од Теразија до зграде Албанија, који чине колона почасног вода питомаца војне академије и заставни вод представника СУБНОР-а.
Након дефилеа, на Тргу републике ће бити организован концерт „Песма слободе“ који ће бити праћен драмским изведбама, а истог дана, у 17 сати почиње пројекција епизода чувених партизанских филмова, преноси Танјуг.
Од 21. октобра, испред значајних споменика савезника биће одата почаст и захвалност савезницима у борби за ослобођење.
„Последњи догађај је представа ‘Повратак у Београд‘, која ће бити одржана 1. новембра на платоу испред Скупштине града у 13 сати, а која ће се бавити причом Ивана Живаљевића, првог српског официра који је после 45 дана офанзиве, ушао у Београд“, најавио је Челебић.
Детаљан програм може се видети на сајту „Дани слободе 2022“.
Визуелни идентитет манифестације је Камена плоча на улазу у Спомен “ гробље ослободиоцима Београда, које је изграђено 1954. године поводом десетогодишњице ослобођења града, по идеји архитекте Бранка Бона.
„Дани слободе“ су традиционална манифестација у организацији Града Београда, која слави два датума ослобођења Београда, 20. октобар 1944. и 1. новембар 1918. године, а замишљена је као фестивал позоришта, уличног перформанса, јавних концерата и смелих изложби на отвореном.
Плакат за документарни филм „Војничке љубави заувек“ - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
КУЛТУРА
Српски филм „Војничке љубави заувек“ награђен у Америци и Италији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала