- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Србија је острво слободе, чувате несаломиву истину: Порука чувеног руског уметника за Спутњик

© Sputnik / Лола ЂорђевићСергеј Полуњин
Сергеј Полуњин - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
За мене је Србија увек била острво слободе. Овде људи, колико год их притискали, увек иду уздигнуте главе и гледају само напред. Имају неку своју унутрашњу истину и то се не може ничим сломити, а за мене као човека који иде и тражи слободу по свету важно је да видим да постоје такви људи, каже за Спутњик чувени уметник Сергеј Полуњин.
Са легендарним гостом разговарали смо пред хуманитарно вече његове Фондације на сцени Народног позоришта. Оно се одржава у сарадњи са агенцијом Фабрика са циљем прикупљања средстава за наставак школовања талентованих младих балетских уметника из Србије, који су стипендисти Фондације.
Пред вечерашњу представу Полуњин каже за Спутњик да је Фондација на известан начин постала део њега.
„Овде постојимо већ четири године и ове године четири српска студента завршавају најбољу школу у свету. За мене је то као део себе да дајем. Мене је у почетку спонзорисао фонд Рудолфа Нурејева и тако сам могао да се школујем. Тај фонд ми је помогао да стекнем образовање и да даље играм и зато схватам колико је то важно за студенте, да се пронађе талентован човек и помогне му се. У Русији сам такође спонзорисао једну девојчицу. Али, разумем да са својим новцем нећеш моћи да помогнеш многима. Потребна је већа помоћ“, објашњава Полуњин.
Чувени уметник додаје да Фондацији стиже новац из Србије и иностранства, те да има људи који шаљу новац из Америке, Енглеске, Русије, с разних континената. На питање како је изабрао програм за ово вече, Полуњин одговара да ће на хуманитарној вечери учестовати играчи из разних земаља.
„Дечак Ђорђе ког спонзоришемо, играће вечерас са мном на сцени. Он је са мном већ више пута наступао. Долазе они који желе да помогну, а сад је таква ситуација да су то и они који се не плаше да буду са мном на сцени. Неке су на жалост родитељи одговорили, неки други из неких других разлога, али то су углавном људи који су храбри и којима је уметност на памети“, истиче Полуњин.
Како каже, та храброст је посебно потребна сада у свету који се увелико променио: прво је била пандемија ковида која је веома искомпликовала живот уметницима, а сада је то ситуација око Украјине.
У таквом времену, истиче Полуњин, турнеја који је направио по Русији била је врло успешна. Определио се, каже, да сада буде управо у Русији у жељи да тамо помаже људима.
„Ја сам слободна птица, час сам тамо, час сам вамо, али у овом тренутку одлучио сам да будем у Русији и да помажем. Ситуација није једноставна. Свет се променио и треба да схватимо да оног света какав је био више неће бити. Апсолутно је тачно да неће бити повратка на старо. И што пре друштво то схвати, брже ћемо се адаптирати на нов живот“, поручује уметник, додајући да све увек треба гледати дубље и испод површине.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСергеј Полуњин са уредницом Тањом Трикић
Сергеј Полуњин  - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Сергеј Полуњин са уредницом Тањом Трикић
То, како истиче, треба применити и на актуелну ситуацију. Русија се, по његовој оцени, бори за равнотежу у свету која је веома потребна:
„Да није Русије пале би многе земље после ње. Овде се води борба, а за мене је Русија увек била на страни доброг.“
Полуњин је рођен у Херсону, а каријеру је започео још 2006. године где је са 19 година био најмлађи првак Лондонског краљевског балета у историји ове уметничке куће а потом и дректор.Наступао је и у Миланској скали, Лондонском Ројал Алберт холу, Бољшој театру, Позоришту Станиславски у Москви и бројним другим најпресижнијим балетским сценама широм планете. Поред руског, од 2017. има и српски пасош, а у Србији је основао Фондацију која подржава младе таленте, пружајући им могућност едукације на најпрестижнијим Интернационалним балетским Академијама и учешће у продукцијама Фондације.
Сергеј Полуњин - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
ДРУШТВО
„Овде је врхунска позитивна енергија“: Сергеј Полуњин одушевио Београђане /фото/
Сергеј Полуњин - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2019
Полуњин за Спутњик: Због тетоваже Путина изгубио сам бројне улоге (видео)
Сергеј Полуњин - Sputnik Србија, 1920, 06.03.2019
Полуњин за Спутњик: Волим Србе и зато ћу дати све од себе!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала