- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Припадник Оружаних снага Русије у зони специјалне војне операције у Украјини - Sputnik Србија

УЖИВО Ваздушна опасност у Кијеву, Черниговској и Одеској области

Пратите нас
Специјална војна операција Русије у Украјини, дан 236. Током ноћи проглашена ваздушна опасност у Одеси, Черкеској, Полтавској и Николајевској области. У центру Кијева од јутрос одјекују експлозије. Украјинске снаге гранатирале важне објекте у Запорошкој нуклеарки. Тешке борбе код Соледара и Бахмута, саопштио Зеленски.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:27 17.10.2022
Украјински медији јављају о нападима на Кијев и његову околину. Тачне размере разарања нису познате.
21:54 17.10.2022
Ваздушна опасност објављена је у Черниговској и Одеској области.
20:55 17.10.2022
Канада је проширила санкције Русији, додавши на списак још 34 физичких лица и једно правно лице, наводи се у саопштењу на сајту канадске владе.
Како се наводи у саопштењу, лица која су се нашла на списку санкција „шире дезинформације“.
На списку се налази помоћник руског председника и бивши министар културе Русије Владимир Медински, телевизија „Звезда“, глумци Сергеј Безруков, Дмитриј Певцов и Владимир Машков, новинари Павел Гусев, Андреј Кондрашов и други, као и спортски коментатор Дмитриј Губернијев и водитељка Тина Канделаки.
20:10 17.10.2022
Заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Вершињин и представници Уједињених нација детаљно су размотрили реализацију прехрамбеног споразума и потребу испоручивања жита и ђубрива земљама у развоју.
Руска страна је посебно истакла неопходност успостављања поузданих испорука жита и ђубрива пре свега афричким, азијским и латиноамеричким земљама којима је то најпотребније и које су највише погођене услед претње глађу и одржања прехрамбене безбедности.
19:51 17.10.2022
Сједињене Америчке Државе намеравају да и даље пружају војну помоћ Украјини, као и да раде са савезницима на предаји Кијеву средстава за противваздушну одбрану, изјавио је заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател.
19:17 17.10.2022
У Черкаској области Украјине објављен је сигнал за ваздушну опасност, саопштио је шеф локалне војне администрације Игор Табурец на свом Телеграму.
19:06 17.10.2022
Завршена данашња размена заробљеника са Кијевом
Као резултат преговора, са територије коју контролише Кијев враћено је 110 Руса, саопштило је Министарство одбране.
Међу њима је 72 руска морнара са цивилних бродова које кијевски режим држи од фебруара 2022.
Украјинској страни предато је 108 жена-припадница Оружаних снага Украјине.
„Две Украјинке су пре размене добровољно одбиле да се врате у Украјину, желећи да остану у Руској Федерацији“, прецизирало је Министарство.
Како се наводи, до размене дошло уз лично учешће комесара за људска права у Русији Татјане Москаљкове.
Авиони војно-транспортне авијације Ваздушно-космичких снага Русије превешће ослобођене Русе у Москву.
„Свима ослобођенима пружена је неопходна медицинска и психолошка помоћ. У најкраћем могућем року биће пребачени у медицинске установе престонице на лечење и рехабилитацију“, додаје се у саопштењу.
16:07 17.10.2022
Приоритет украјинске власти – убијање цивила Донбаса
Украјинске власти приморавају своје становништво на штедњу електричне енергије, дајући предност слању оружја и војне опреме возовима, како би убијали становништво Донбаса, изјавио је представник ЛНР у Москви Родион Мирошник.
Он је за ТВ „Русија 1“ подсетио да украјинске власти траже од становништва да увече искључују светло.
„А, зашто је то све потребно? Да би наставили да лете пројектили, да би радили војни системи за комуникацију, а ко мари за становнике, нека седе са свећама и са свим осталим. Ето, то су приоритети. Приоритети украјинске војске су једноставни и јасни. Морају да раде електрични возови који ће превозити тенкове, муницију, ‘Химарс’, све остало у Донбас, како би убијали наше становнике“, рекао је Мирошник.
15:57 17.10.2022
Украјина дефинитивно неће остати земља са неутралним статусом, изјавио је украјински министар одбране Алексеј Резников.
„Украјина дефинитивно неће остати ‘неутрална’, лобисти Кремља не треба томе да се надају. Курс ка евроатлантским интеграцијама је уписан у Уставу Украјине, а недавно подношење захтева за чланство је израз осећања преко 70 одсто грађана који недвосмислено подржавају и настоје да остваре право Украјине на учешће у систему колективне безбедности“, написао је Резников на друштвеним мрежама.
15:53 17.10.2022
15:32 17.10.2022
Заменик руског министра одбране генерал-пуковник Александар Фомин разговарао је у Москви о прехрамбеном споразуму са замеником генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартином Грифитсом, саопштило је руско Министарство одбране.
„Стране су детаљно размотриле реализацију пројекта извоза житарица из украјинских лука у непосредној вези са реализацијом споразума о извозу руских пољопривредних производа и ђубрива“, саопштило је Министарство.
Стране су истакле да би црноморски споразум могао да се продужи само ако се у потпуности спроведу сви претходно постигнути договори.
Фомин и Грифитс су разговарали и о инцијативама о ратним заробљеницима и промоцији руског амонијака на светско тржиште, додаје се у саопштењу.
15:22 17.10.2022
Пушилин: Данас размена заробљеника
Размена заробљеника са Украјином по формули „110 за 110“ одржава се у понедељак, Доњецка Народна Република предаје Кијеву углавном жене, изјавио је вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин.
„Из тамница украјинског режима враћамо кући 80 цивилних морнара које су држали као таоце. Такође ће слободу добити 30 војника из ДНР, ЛНР и других региона Русије“, написао је Пушилин на свом Телеграму.
14:49 17.10.2022
Ситуација у херсонском правцу под контролом
Ситуација у херсонском правцу је под контролом, град Херсон није ни у каквој опасности, изјавио је представник администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.
„Објективно говорећи, ситуација је потпуно под контролом Министарства одбране Русије, Руске гарде. Ништа у овом тренутку не прети граду Херсону“, рекао је Стремоусов за руски „Први канал“.
Кијев је у протеклих месец и по дана изгубио више од 1,5 хиљада комада технике у херсонском правцу, укључујући 36 авиона и седам хеликоптера. Погинуло је више од 9,8 хиљада украјинских војника, међу којима су и плаћеници, рекао је Стремоусов.
Стремоусов је прецизирао да су украјинске снаге изгубиле око 320 тенкова, око 250 борбених возила пешадије, 542 борбена оклопна возила, 335 пикапа са митраљезима, 36 авиона и седам хеликоптера. Укупно – 1.590 јединица технике и то само у херосонском правцу.
14:38 17.10.2022
Министар одбране Украјине Алексеј Резников изјавио је да Кијев ускоро очекује испоруку првих ракетних комплекса NASAMS.
„Ускоро очекујемо испоруке првих система противваздушне одбране NASAMS. Наши војници завршавају обуку коришћења технике“, навео је Резников.
14:36 17.10.2022
Мађарска неће учествовати у обуци украјинских војника
Мађарска је једина земља Европске уније која није подржала иницијативу о обуци украјинских војника у Европи и неће у томе учествовати, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.
„Данас је донета одлука да Европска унија почне мисију обуке, односно представници земаља Европске уније ће обучавати војнике украјинске армије. Желео бих да кажем да Мађарска није гласала за ту иницијативу. Нећемо учествовати у тој мисији“, рекао је Сијарто.
Он је објаснио да је Мађарска једина земља ЕУ која је заузела такав став, јер не подржава кораке који воде ескалацији сукоба, него се, напротив, залаже за то да што пре почну мировни преговори.
13:47 17.10.2022
Мирошник: Украјина схвата да мора да преда Артјомовск
Шеф Представништва ЛНР у Русији Родион Мирошник сматра да је Украјина почела да схвата да је неопходно да пре или касније преда Артјомовск, а да се поједини украјински одреди већ пребацују на друге позиције.
Према његовим речима, у правцу Артјомовска одлично делују припадници групе „Вагнер“, као и војни одреди Луганске и Доњецке Народне Републике.
„Имамо податке да су се поједини одреди из Артјомовска прво пребацили на рубна подручја, а потом, према наводима људи који тамо живе, поједини одреди се пребацују на друге позиције. Мислим да су тамо почели да схватају да ће морати да предају тај град, али још није познато колико ће времена бити потребно за то“, рекао је Мирошник за телевизијски канал „Русија 24“.
Он је додао да је ситуација у Сватову и даље сложена, да нема сталне везе с градом, тако да информације одатле стижу са закашњењем.
13:40 17.10.2022
ЕУ потврдила нови пакет војне помоћи Украјини
Шефови дипломатије земаља Европске уније потврдили су издвајање шесте транше војне помоћи Украјини, у вредности од 500 милиона евра, као и организовање обуке украјинских војника изван граница те земље, саопштено је из Савета Европе.
„Савет је данас потврдио додатне мере у оквиру Европског фонда за мир, усмерене на даљу подршку украјинских оружаних снага... Уз нову, шесту траншу од 500 милиона евра, укупна помоћ ЕУ Украјини сада је 3,1 милијарди евра“, наведено је у документу.
Војна опрема која ће бити финансирана у оквиру новог пакета помоћи „усклађена је с текућим приоритетима које је навела украјинска влада“, додаје се у саопштењу.
13:24 17.10.2022
Рогов: Могућност демилитаризације зоне Запорошке нуклеарке - искључена
Могућност демилитаризације зоне Запорошке нуклеарне електране је искључена с обзиром на припрему украјинских снага за јуриш на атомску централу, изјавио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.
У понедељак је украјинска компанија „Енергоатом“ позвала међународну заједницу да предузме мере како би се што пре демилитаризовала зона Запорошке нуклеарке и како би се сви руски војници повукли с територије централе и из града Енергодара, а сама централа вратила под контролу Украјине.
„Такве изјаве су отворени цинизам и дрскост. Они позивају на демилитаризацију, а сами довлаче на линију фронта нове снаге и наоружање, припремајући се да форсирају Дњепар и да преузму атомску централу. Због тога не треба спекулисати и целу међународну заједницу сматрати идиотима. Украјински терористи су се наоружали чиме год су могли и припремају се за јуриш на атомску централу, тако да је демилитаризација у таквим условима искључена. Покажите макар једну атомску централу на свету у којој нема обезбеђења“, рекао је Рогов за Спутњик.
Према његовим речима, присуство руске војске, као и припадника Руске гарде у Запорошкој нуклеарној електрани, спречава провокације украјинских милитаната.
12:46 17.10.2022
Украјинска војска је протекле седмице пребацила на подручје Соледара и Артјомовска до 2.500 људи, али су те резерве већ потрошене, изјавио је официр Народне милиције Луганске Народне Републике Андреј Марочко.
Он је додао да, према обавештајним подацима, украјинске снаге трпе велике губитке.
12:42 17.10.2022
Председница Грузије Саломе Зурабишвили је изјавила да постоји могућност да ће власти земље увести визе за руске грађане и да би такву одлуку требало да донесе Влада Грузије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала