- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велика прогноза за Европу: Шта ову зиму издваја у односу на претходне, а шта чека Србију?

© AP Photo / Emrah GurelЗима
Зима - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
Пратите нас
До званичног почетка зиме остало је нешто више од два месеца, а екипа метеоролога „Аку ведера“ (AccuWeather) направила је велику прогнозу за европски континент. Зима ће, како најављују, по свему судећи бити типична у јужним деловима Европе, укључујући Балкан, док ће идући северније, падавина бити много мање са температурама већим од просека.
Стручњаци кажу да ће на зимску сезону увелико утицати Ла Ниња, океански и атмосферски феномен који је хладни пандан Ел Нињу. Током Ла Ниње неуобичајено ниске температуре океана шире се екваторијалним делом Пацифика, што заузврат ствара систем повратних информација између океана и атмосфере који може да утиче на временске услове широм света - посебно на зимску температуру и снег.

Ла Ниња и њен утицај на Европу

Климатолози кажу да Ла Ниња још увек јача и предвиђа се да ће тако наставити током преосталог дела јесени и зимских месеци.
„Очекује се да ће Ла Ниња достићи врхунац у новембру“, рекао је водећи међународни метеоролог „Аку ведера“ Џејсон Николс, додајући да би јужна осцилација Ел Ниња требало да се врати у неутралну фазу у јануару. Упркос тој промени током другог дела сезоне, атмосферски услови би требало да остану слични Ла Нињи током целе зиме због одступања између климатског феномена и промењених временских услова.

Шта то значи за зимску прогнозу за 2022./2023. широм Европе?

Будући да је ово трећа узастопна зима под утицајем Ла Ниње, ова сезона може донети прегршт сличности с прошлогодишњим зимским временом. Међутим, прогностичари „Аку ведера“ кажу да ова година садржи редак део слагалице којег последњих година није било.
„Трострука Ла Ниња догодила се само три пута од почетка вођења евиденције, а последња је била почетком века, од 1998. до 2001.“, објаснио је виши метеоролог „Аку ведера“ Ален Реперт. Осврћући се на неколико ситуација у новијој историји када су биле три зиме Ла Ниње заредом, прогностичари могу да анализирају те јединствене године и употребе их за прогнозирање шта би ова зима могла да донесе.

Колико ће бити хладно ове сезоне и која подручја могу да очекују олујне услове?

Метеоролози „Аку ведера“ одговарају на то у анализи по регионима.
Јужна Европа и Балкан на удару јаких олуја
Прогностичари кажу да постоје назнаке да ће општа олуја ове зиме често циљати јужну Европу. Локације широм Португалије, Шпаније, јужне Француске, Италије и Балкана имају веће изгледе за чешћу појаву дана са кишом и ветром него други делови континента. На неки начин, становници од Пиринејског полуострва до југоисточне Европе могли су да виде нешто слично у претходне две године.
То би могло да значи повећан ризик од јаке кише, посебно у југоисточној Француској, северној централној Италији и западном Балкану. Они који живе у градовима попут Венеције у Италији требало би помно да прате све олује у том подручју због рањивости локације на поплаве. Доминантан јужни траг олује широм Европе такође носи потенцијал за више снежних падавина дуж јужних падина Алпа.
Олује су познате по томе што доносе штетне ветрове, јаке кише и обилан снег на вишим теренима. Прошле године многи од наведених олујних дана у Шпанији и Португалији уследили су касније, чак у пролеће. Међутим, бројни удари олује Блас осетили су се током прве половине новембра у деловима источне Шпаније и јужне Француске.

Снежне падавине

Планинска подручја која би ове зиме могла да имају више снежних падавина на Пиринејском полуострву укључују Кантабријске планине, Централни планински масив и Пиринеје. Надолазећи образац могао би да доведе до идеалних раздобља за скијалишта и одредишта за зимски одмор. Међутим, и у подручјима са нижом надморском висином такође су могуће нормалне и мало изнадпросечне количине снега како температуре буду падале током зиме.
Прогностичари сматрају да ће, без обзира на најављене падавине, последице предстојеће летње суше остати „незалечене“.
Температуре ће ове зиме вероватно бити близу нормале до мало изнад нормале широм јужне Европе. Међутим, раздобља нестабилног времена могу бити попраћена раздобљима хладнијег времена.
Остатак Европе са сувим временом
Ове зиме у Великој Британији Ирској предвиђају се температуре углавном близу нормале, с таласима хладноће који се могу подударати са раздобљима снежног времена.
А за разлику од нестабилног времена предвиђеног за земље јужне Европе, локације попут северне Француске, Бенелукса, Немачке и делова Пољске могле би да имају знатно сувље време.
Уз олујни тренд у регијама на југу, многе ће се локације широм северне и централне Европе суочити са ризиком да остану без обилних зимским падавина што се може одразити на пољопривредну производњу током 2023. године.
Овим ће подручјем доминирати просечне или температуре нешто ниже испод просека.
Уз мање снега за северну и средњу Европу расте ризик од хладног времена који смањује шансе да зимски усеви преживе до жетве. Ако на тло падне минимална количина снега и наступи хладноћа, озими усеви попут житарица неће имати довољно заштите од продора хладног ваздуха.
Метеоролози „Аку ведера“ предвиђају зиму топлију од просека у североисточној Европи и Скандинавији. Повремено ће бити раздобља нестабилног и прохладног времена, али бројни атмосферски услови упућују на то да ће температуре у целој регији бити више, а очекује се и мање снежних дана у односу на типичне године.
Остаје могућност да се олује прошире, с потенцијалом да испрва захвате север Велике Британије, а затим донесу зимске падавине западним и јужним деловима Норвешке.

Скијашка прогноза

Док се многа скијалишта припремају за можда најпрометнију скијашку сезону од почетка пандемије вируса корона, поједини власници скијалишта упозоравају да би неки аспекти скијашког искуства ове године могли бити другачији. Због раста цена струје и гаса неки зимски центри можда уопште неће радити ове сезоне.
Одредишта у Француској смислила су неколико јединствених тактика како би се смањили трошкови, укључујући успоравање брзине жичара, коришћење обновљиве енергије и тражење подршке владе.
Подручја за која се предвиђа да ће ове зиме имати одличне скијашке услове углавном су планине у јужној Европи, где ће олује вероватно бити активне. С друге стране, додатни снег вероватно ће имати позитиван учинак на оперативне трошкове на тим локацијама.
Ове сезоне очекују се лоши услови за сва зимска одмаралишта која се налазе широм северне Енглеске и подручја у Немачкој, укључујући северне падине Алпа, пренео је „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала