- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Доле окупација, припремите оружје“: Масовна побуна коју западни медији игноришу /видео/

Хаити - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Хиљаде демонстраната протестовали су на Хаитију против могуће нове интервенције страних трупа. Они су такође позвали на оставку вршиоца дужности премијера Аријела Хенрија.
Док се Уједињене нације залажу за још једну војну интервенцију на Хаитију, западни медији су игнорисали масовне демонстрације у тој острвској држави против вршиоца дужности премијера Аријела Хенрија и могућег доласка нових страних трупа.
Хиљаде људи већ месецима демонстрирају у градовима Хаитија, позивајући на Хенријеву оставку након што је произвољно одбио пренос власти на привремену владу и одлучио да остане на власти након што му је мандат истекао у фебруару.
Демонстрације су се појачале последњих дана након што је Хенри апеловао на међународну заједницу да му помогне да успостави ред.

„Доле Аријел! Доле окупација!” узвикивали су демонстранти испред премијерове резиденције у Порт-о-Пренсу, преносе локални медији.

„Доле интервенција! Доле издајице! Припремите оружје, револуција је почела!"
Организатори протеста наводе да нова интервенција нема за циљ сузбијање насилних криминалних група или ублажавање других проблема јавног здравља, као што је избијање колере, већ узурпација власти.
Групе хаићанске дијаспоре удружиле су се са антиратним групама у Сједињеним Државама како би протестовале у Вашингтону и другим градовима против слања америчких или других страних трупа.
Међутим, упркос величини ових демонстрација, готово ниједан западни медиј није извештавао о њима, осим медија специјализованих за хаићанске вести.
Хенри је дошао на власт сложеним низом догађаја, а многи сумњају да је он учествпвао у њима. Жованел Моиз је 5. јула 2021. изабрао Хенрија за следећег премијера, али само три дана касније, Моиза је у његовој кући убила група наоружаних људи међу којима су били углавном колумбијски бивши војници, али и два Американца.
Хенри је покушао да формира нову владу усред хаоса, заснивајући своје право на власт на свом неформалном избору Моиза неколико дана раније. Међутим, Клод Џозеф који је у то време још био званични премијер,, такође је формирао своју владу, уживајући подршку војске. У међувремену, Сенат Хаитија је именовао трећег човека, Џозефа Ламберта, за премијера. Међутим, 17. јула, „Основна група“, коалиција кључних међународних дипломата из Сједињених Држава и других нација која надгледа Хаити, изабрала је Хенрија за премијера уместо Џозефа.
Некада колонија Француске позната као Сан Доминго, Хаити је постао независан 1804. након масовног устанка афричких робова, који су успоставили прву црначку републику на свету по моделу Француске револуције. Међутим, окружен колонијалним силама чија је економија била заснована на раду поробљених Африканаца, Хаити је постао парадржава и остао је осиромашен и неспособан да се опорави од бруталног колонијалног рата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала