- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Душан Ковачевић отвара Сајам књига: Пријатељска и родбинска традиција Срба и Румуна

© Tanjug / ZORAN ZESTICДушан Ковачевић
Душан Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Београдски сајам књига отвориће у недељу, 23. октобра, академик Душан Ковачевић и писац Мирча Динеску као представник земље госта Румуније, најавили су данас организатори.
После две године седења и два одлагања сајма због пандемије, дочекали смо да можемо са сигурношћу да кажемо да ће у недељу бити почетак једног од најзначајнијих културних догађаја у нашој земљи, рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре.
„Лично се Сајма сећам као нечег што је за мој живот било занимљиво и драгоцено, а истовремено кад се сетим тих година кад смо долазили овде жао ни је што су се људи с којима смо долазили на сајам преселили у нека друга времена и што уместо да се дружимо ми шетамо њиховим улицама и трговима на Сајму. То је судбина људи и судбина литературе.“

Српско-румунска традиција – пријатељска и родбинска

Ковачевић је подсетио да ове године обележавамо годишњицу рођења Ива Андрића, Васка Попе, Душка Радовића и „мени посебно драгог писца и човека, мог великог пријатеља Борислава Михајловића Михиза, који је рођен пре сто година“.
Михиз је један од најбитнијих људи за историју српске књижевности јер је и као писац и као критичар и као пријатељ учествовао у стварању многих дела и формирању многих писаца друге половине 20. века.
Борислав Михајловић Михиз - Sputnik Србија, 1920, 13.02.2022
КУЛТУРА
Михиз — салонски антикомуниста који се „изборио“ за владику Николаја и створио нове српске класике
Ковачевић је истакао да му је изузетно драго што је Румунија почасни гост Сајма, јер „наше суседство и наша традиција је, за разлику од многих других, увек била пријатељска и родбинска“ и додао да Румунија има изузетне уметнике.

„Биће лепо да се у недељу видимо и да следећу недељу проведемо као некад на сајму јер оно што је сигурно стрепња свих нас је чињеница да се ова пандемија уморила. Она није нестала, једноставно је само посустала, али једна друга велика болест се развија и стрепња је шта ће се дешавати следеће године. Ја бих страшно волео да се видимо следеће године у октобру. То је и назив једног великог романа“

Гастрономско-поетски тренутак Мирча Динескуа

Амбасадорка Румуније у Србији Силвија Давидоју је најавила да ће њена земље на Сајму књига имати велики штанд, а у средишту његовог графичког дизајна биће један од најпознатијих румунских песника Никита Станеску.
У многобројној делегацији Румуније на Сајму ће бити министар културе, директори Румунског културног института и Националне библиотеке, као и преко 30 писаца који ће представити своја дела, поред Динескуа који ће на отварању имати свој „гастрономско-поетски тренутак“.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2022
КУЛТУРА
Патрик Бесон за Спутњик: Новак је изабрао пут слободе уместо повратка у потчињеност
Координаторка пројекта Љиљана Шошкић је најавила учешће више од 400 излагача из земље и иностранства и скоро исто толико заступљених фирми у халама један, два и четири, а организатори се надају „посети на нивоу из претходних година“.
Уредница програма Сајма Сања Милић подсетила је да на сајам долазе писци Ајфер Тунч из Турске, Француз Патрик Бесон и Италијан Ђовани Дозини, а од домаћих Матија Бећковић, Радослав Петковић, Горан Петровић, Милица Вучковић, Владимир Табашевић и многи други.
Директор Пошта Србије Зоран Ђорђевић је рекао да ће његово предузеће као један од партнера сајма, на свом штанду омогућити посетиоцима да пошаљу купљену књигу као поклон некоме са честитком, као и да сами себи на кућну адресу пошаљу више књига, по промотивној цени од 300 динара.
63. Међународни сајам књига у Београду - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
КУЛТУРА
„Повратак написаних“: Београдски сајам књига од 23. до 30. октобра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала