Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Још један заштићени сведок одустао од сведочења у случају убиства Оливера Ивановића

© Tanjug / Зоран ЖестићКућа Оливера Ивановића у Косовској Митровици испред које је убијен.
Кућа Оливера Ивановића у Косовској Митровици испред које је убијен. - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Заштићени сведок под шифром Б3 одустао је данас од јавног сведочења у наставку суђења оптуженима у случају убиства Оливера Ивановића у Основном суду у Приштини, наводећи да то чини због личне безбедности.
„Морам да вас обавестим да због личне безбедности нисам у стању да се данас изјасним“, рекао је преко видео-линка сведок Б3, пред тужиоцем, судским већем, оптуженима и њиховим адвокатима, истакавши да његов идентитет није више сакривен.
Судија Ваљон Куртај затражио је од сведока да објасни разлоге одустајања од сведочења и да каже да ли одустајање значи да не жели да дâ изјаву, на шта је он одговорио да „не сме, и да његов идентитет није више сакривен, али да би волео да о детаљима разговара са судијом у четири ока“.
Заштићени сведок је на инсистирање судије, још једном потврдио да жели да сведочи само пред судским већем.
Ово је трећи заштићени сведок тужилаштва који због безбедности одбија да сведочи, а судско веће ће накнадно одлучити како ће поступити према њему.
За испитивање су остала још два сведока тужилаштва који немају статус заштићених, а следећа рочишта су најављена за 1. и 4. новембар.
Адвокати појединих оптужених су током данашњег рочишта и након тога истакли да је за откривање идентитета заштићених сведока одговорно тужилаштво, које је објављивањем података где раде, шта су по струци и другим информацијама индиректно открило њихов идентитет.
Према тумачењима правника, судско веће након одустајања сведока Б3 од давања исказа, може да предложи да се у обзир узме његово прво сведочење дато 2019. године, сачувано у писаној форми, али да с тим морају да буду сагласни сви актери у судском процесу, укључујући и браниоце оптужених.
У року од три године, Специјално тужилаштво у Приштини подигло је три оптужнице у случају убиства Оливера Ивановића, али осим што су се оптужени два пута изјаснили да нису криви, судски процес није даље одмакао.
Прва је подигнута почетком децембра 2019. године, а већ крајем децембра исте године тадашњи тужилац Суљ Хоџа доставио је другу измењену оптужницу. Потом је новембра 2020. подигнута и трећа оптужница.
Оливер Ивановић, убијен је 16. јануара 2018. године са шест хитаца у леђа, испред просторија своје партије у северном делу Косовске Митровице.
Оптужени су Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић и Жарко Јовановић.
Њима се на основу треће оптужнице на терет ставља да су од 2014. до 2018. били део криминалне групе са Жељком Бојићем, Звонком Веселиновићем и Миланом Радоичићем на челу, те да су у континуитету покушавали да под своју контролу ставе северни део града, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала