- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Командант руских снага у Украјини: НАТО тражи од Кијева офанзиву ка Херсону

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаКомандант Здружене групе руских снага у зони специјалне војне операције у Украјини Сергеј Суровикин
Командант Здружене групе руских снага у зони специјалне војне операције у Украјини Сергеј Суровикин - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Команданти украјинских снага из редова НАТО-а захтевају од Кијева офанзивне операције у правцу Херсона, без обзира на број жртава ─ и међу украјинским војницима и међу цивилима, изјавио је за телевизију „Русија 24“ командант Здружене групе снага у зони специјалне операције генерал армије Сергеј Суровикин.
Према његовим речима, постоје информације о могућности да кијевски режим употреби забрањене методе ратовања у Херсонској области и да Кијев припрема форсирани ракетни напад на брану Каховске хидроелектране, као и неселективни ракетно-артиљеријски напад на град.
„Ова дејства могу довести до уништења инфраструктуре великог индустријског центра и великих жртава међу цивилним становништвом“, нагласио је генерал.
У Херсону је тренутна ситуација опасна по животе цивила, отежано је допремање хране, постоје проблеми с водом и струјом, истакао је Суровикин.
„Због гранатирања ракетама ‘Химарс’, оштећени су Антоновски мост и брана Каховске хидроелектране, саобраћај на овим објектима је обустављен. Због тога је отежано довожење прехрамбених производа, а приметни су и одређени проблеми у снабдевању водом и струјом. Све ово не само да у знатној мери компликује животе грађана, већ је и директна претња по њих“, рекао је генерал.
Према његовим речима, ситуација у овом правцу је тешка. Непријатељ циљано гађа инфраструктурне, као и стамбене објекте.
Како је навео, руска група трупа повећава свој састав, ствара резерве и гради одбрамбене положаје дуж целе контакт линије.
Он је додао да се „настављају напади високопрецизним оружјем на војне објекте и инфраструктурне објекте који утичу на борбену способност украјинских трупа“.
Суровикин је додао да ће руска војска ће обезбедити благовремени одлазак цивила из Херсонске области.
„Под овим условима, наш примарни задатак је да сачувамо животе цивила. Стога ће, пре свега, руска војска осигурати безбедан, већ најављен излазак становништва у оквиру програма за пресељење који припрема Влада Русије“, рекао је он.
Говорећи о самом обласном центру, граду Херсону, Суровикин је нагласио да ће планови и дејства Оружаних снага Русије за њега зависити од настале војно-тактичке ситуације.
„Понављам, данас је већ веома тешка. У сваком случају, као што сам већ рекао, полазићемо од потребе да максимално сачувамо животе цивилног становништва и наших војника. Деловаћемо свесно, благовремено, не искључујући доношење тешких одлука“, истакао је Суровикин.

Ситуација у зони операције ─ напета

Ситуација у зони специјалне операције је генерално напета, непријатељ не одустаје од покушаја напада на положаје руских трупа, изјавио је командант Здружене групе трупа (снага) у зони специјалне војне операције генерал армије Сергеј Суровикин.
„Непријатељ не одустаје од покушаја да нападне положаје руских трупа. То се, пре свега, тиче купјанског, краснолиманског и николајево-криворошког правца“, рекао је командант.
Суровикин је додао да су Руси и Украјинци један народ и да је непријатељ – злочиначки режим који грађане Украјине гура у смрт.
„Непријатељ је злочиначки режим који гура грађане Украјине у смрт. Украјинци и ми смо један народ и желимо једно – да Украјина буде независна од Запада и НАТО-а, пријатељска држава за Русију“, објаснио је командант.

Покушај пробијања руске одбране

Кијев повлачи све резерве за пробијање одбране Русије, укључујући и лоше припремљену територијалну одбрану, оценио је он.
„Украјински режим настоји да пробије нашу одбрану. Да би то урадиле, Оружане снаге Украјине повлаче све расположиве резерве на линију фронта. У основи, то су снаге територијалне одбране које нису завршиле пун курс обуке. Украјинско руководство фактички их осуђује на уништење“, истакао је командант.
Према његовим речима, такве јединице по правилу имају низак борбени дух.
„Да би спречиле бекство са прве линије фронта, украјинске власти користе одреде неонациста који стрељају свакога ко покуша да напусти бојно поље“, додао је Суровикин.

Специјална операција потврдила руско наоружање

Генерал је навео да је специјална војна операција у Украјини потврдила ефикасност руских авио-система и система ПВО.
Он је додао да су током специјалне операције посаде оперативно-тактичке, војне и далекометне авијације извеле више од 34 хиљаде налета и употребиле више од седам хиљада вођених авионских ракета.
Најновије руске хиперсоничне ракете „Кинжал“ добро су се показале током специјалне операције, додао је Суровикин.
„Најновије хиперсоничне авионске ракете ‘Кинжал’ добро су се показале у погађању циљева. Ниједна ракета из система противваздушне одбране за ову ракету није страшна“, оценио је он.
Генерал је додао да су стратешке крстареће ракете ваздушног базирања показале највећу прецизност.
Он је по квалитету борбене примене издвојио и вишенаменски авион пете генерације Су-57.
„Поседујући широк спектар наоружања, у сваком налету решава вишеструке задатке гађања ваздушних и копнених циљева“, објаснио је Суровикин.
Како је навео, више од 8.000 летова изведено је беспилотним летелицама, а више од 600 објеката украјинске војске уништено је јуришним дроновима.
Генерал Сергеј Суровикин (десно) са Владимиром Путином, генералом Валеријем Герасимовом и Сергејем Шојгуом - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
РУСИЈА
Армагедон из Сибира потпуно мења ток руске операције
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала