- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нова НБА сезона обавијена контроверзама: Од нокаута, преко суспензија до пиштоља

© Tanjug / Scott StrazzanteНикола Јокић Дрејмонд Грин
Никола Јокић Дрејмонд Грин - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Утакмицом између Бостона и Филаделфије у ноћи између уторка и среде, почеће 77. сезона НБА лиге, а Србија ће у најјачем кошаркашком такмичењу на свету имати петорицу представника. То су: Никола Јовић (Мајами), Богдан Богдановић (Атланта), двоструки МВП Никола Јокић (Денвер), Алексеј Покушевски (Оклахома) и Бобан Марјановић (Хјустон).
У ноћи између уторка и среде играће и актуелни НБА шампион Голден стејт Вориорси, који ће дочекати на свом паркету Лос Анђелес Лејкерсе.
Регуларни део сезоне НБА лиге трајаће до 9. априла следеће године, а затим следе плеј-ин турнир и плеј-оф, који би требало да буде завршен у јуну великим финалом.

Контроверзе пред старт сезоне

Претходних пар месеци, током летње паузе, у НБА франшизама догодиле су се различите контроверзне приче и сцене.
Најпознатија долази из редова шампиона лиге, Голден Стејта. Амерички медији известили су да се искусни кошаркаш Вориорса ДрејмондГрин наљутио на саиграча Џордана Пула толико да је физички насрнуо на њега и ударио га наочиглед остатка тима и тренера Стива Кера. Касније се појавио и снимак на коме се види како Грин удара песницом саиграча.
Разлог оваквог испада била је провокација Пула који га ја незвао трипл-синг пошто је дао кош преко њега, алудирајући на Гринову статистику у последње време.
Није само код Голден Стејта било весело, већ и у редовима Бостон Селтикса.
Бостон је суспендовао тренера Имеа Удоку на целу предстојећу сезону у НБА лиги због неприкладног односа са чланицом те организације. Бостон је навео да је тренер прекршио клупски правилник, али и да ће на време бити донета одлука о наставку или прекиду сарадње по истеку суспензије.
Удока се касније извинио играчима, навијачима, целој организацији и породици јер их је изневерио и довео у тешку ситуацију. Он је прихватио казну и рекао да из поштовања према укљученима у целу ситуацију, неће више давати изјаве.
А, дошло је пред старт сезоне и до пиштоља и полиције.
Наиме, кошаркаш Шарлот Хорнетса Џејмс Боукнајт ухапшен је због могуће вожње под дејством алкохола или опијата, пренели су бројни амерички медији, укључујући ЕСПН, али и званични сајт НБА лиге. Бек НБА тима у тренутку привођена није возио, већ је био онесвешћен на паркингу, а у његовом поседу понађен је и пиштољ.
Како је наведено, у полицијском извештају није речено да ли је Боукнајт имао дозволу за ватрено оружје, али како преносе амерички медији, не делује да му је тај прекршај стављен на терет.
„За сада прикупљамо информације. Док не будемо знали нешто више о томе шта се десило, не могу ништа да коментаришем“, рекао је тренер Шарлота Стив Клифорд.
Боукнајтов случај није први проблем за Шарлот пред старт нове НБА сезоне, јер је претходно ухапшен Мајлс Бриџис, који је претукао своју девојку пред децом и биће највероватније суспендован током читаве сезоне.

Може ли Јокић да одбрани МВП титулу?

Већина аналитичара не верује да Никола Јокић може да понови успех из претходне две сезоне. Звезда Денвер Нагетса би у случају да поново буде проглашен за МВП-а постао тек четврти кошаркаш који је три пута у низу освојио то признање.
Сезона није није почела, а стручњаци већ процењују да ће Јокић тешко до новог признања, тако да ће пред Србином бити јако тежак задатак.
Поред Јокића, као највећи фаворити за МВП титулу наводе се Лука Дончић (Далас Маверикс), Јанис Адетокумбо (Милвоки Бакс), ЏоелЕмбид (Филаделфија), Кевин Дурант (Бруклин Нетс), СтефКари (Голден Стејт), Џејсон Тејтум (Бостон Селтикс), ЛебронЏејмс (Лос Анђелес Лејкерс) и Џа Морент(Мемфис Гризли).

Ко су фаворити за титулу?

© AP Photo / Frank Franklin IIСтеф Кари (десно) – кошаркаш Голден Стејт Вориорса
Стеф Кари (десно) – кошаркаш Голден Стејт Вориорса - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Стеф Кари (десно) – кошаркаш Голден Стејт Вориорса
Тешко је сада проценити ко ће бити највећи фаворит за титулу, а ако ћемо да верујемо светским кладионицама онда у ред најјачих екипа спадају актуелни шампиони Голден Стејт Вориорис, затим Бостон Селтикси, Милвоки Бакси, Лос Анђелес Клиперси и Бруклин Нетси.
Из прикрајка ће шансу за титулу вребати Финикс, Денвер са двоструким узастопном МВП-jем, Николом Јокићем, а мање шансе имају Лос Анђелес Лејкерси и Далас, чији је ас Лука Дончић у анкети генералних менаџера НБА изабран за фаворита за звање најкориснијег играча.
Иако постоји доста екипа које су према предикцијама сигурно јаче од Минесоте Тимбервулвса, екипа из Минеаполиса заслужује посебну пажњу због одлуке да упари Карл Ентони Таунса и Рудија Гобера. Све почиње доласком Тима Конелија, човека који је годинама „пекао занат“ под патронатом Артураса Карнишоваса у Денверу као асистент председника кошаркашких операција, пре него што и сам није постао генерални менаџер.
Оваква идеја са Гобером и Таунсом ће или да се покаже као генијалном у данашњој ери кошарке или ће да доживи потпуни фијаско, готово да нема средине.
Светислав Пешић - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
СПОРТ
Пешић оштро: „Колеге кажу да сам дементан, нико ме није звао“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала