Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Селаковић у СБ УН: Приштина саботира напоре Београда и међународних актера како би постигла два циља

© Фото : https://media.un.org/en/webtv/snimak sa ekranaНикола Селаковић на седници СБ УН
Никола Селаковић на седници СБ УН  - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Приштина константно саботира напоре Београда, ЕУ и других међународних актера, како би постигла два циља. Први, како би избегла имплеметацију постигнутих споразума и договора и други, да застраши, маргинализује и прогони Србе, изјавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић у Њујорку на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији.
Он је на почетку обраћања на седници на којој је представљен шестомесечни извештај генералног секретара УН о раду мисије УН на КиМ (УНМИК), истакао да Србија високо цени активности Унмика на Косову и Метохији, али да та мисија није постигла свој главни циљ.
"Мисија Унмика још увек није постигла свој главни циљ – миран и нормалан живот свих грађана јужне српске покрајине" , рекао је Селаковић.
Он је додао да последњи месеци нису донели већу стабилност на Косову и Метохији.
"Ситуација у покрајини није таква каква је приказана у извештају. Унилатерални потези Приштине наставили су да свесно и систематски доприносе етничким поделама и доприносе дискриминацији неалбанске популације. Према нашим сазнањима, забележено је 105 етнички мотивисаних инцидената од почетка године", казао је Селаковић и додао:

"Приштина константно саботира напоре Београда, ЕУ и других међународних актера, како би постигла два циља. Први, како би избегла имплементацију постигнутих споразума и договора и други, да застраши, маргинализује и прогони Србе. Приштина такође активно поставља административне и бирократске препреке, предузимајући мере које нису договорене током дијалога".

Истакао је да су представници Приштине у СБ УН углавном говорили о прошлости, занемарујући како неалбанци сада живе на Косову.
Селаковић је нагласио да су Срби застрашени и натерани да напусте своје домове, градове и села и да Приштина распирује међуетничке тензије користећи све могуће методе.
Као једну од главних мета Приштине, Селаковић је навео Српску православну цркву, њену имовину и вернике.

"Једна од мета Приштине је и СПЦ. Доводећи у питање враћање имовине манастиру Дечани, Приштина доводи у питање сопствени такозвани Уставни суд", казао је Селаковић.

Додао је да су чести напади на светиње СПЦ неприхватљиви, и нагласио да су многе препреке постављене и пред монаштво, којем се онемогућава нормалан живот.
Привремене институције у Приштини, истакао је, систематски раде на томе да избришу и културну и националну разноликост која је преостала на Косову и Метохији.
Приштина третира и религијске обреде као криминал, казао је Селаковић и навео случај Николе Недељковића, који је присуствоао прослави Видовдана на Газиместану па је осуђен без икаквих доказа.
Селаковић је указао и на то да је Србима на Косову и Метохији одузето и елементарно политичко и грађанско право да гласају уз учестала застрашивања и насилне упаде специјалних снага Росу, који су, како је навео, инструмент за спровођење циљева Приштине под изговором наводне борбе против криминала.
Министар је подсетио и на случај Драгице Гашић, једине српске повратнице у Ђаковицу и указао на степен застрашивања са којима се суочавају Срби повратници.
"Јасно вам је зашто је проценат повратника испод два одсто и зашто је он и даље један од најмањих на свету", указао је он.
Селаковић је напоменуо да дијалог има ширу димензију и да може утицати на ситуацију у целом региону и навео да српско руководство и председник Александар Вучић заступају политику мира, помирења, регионалне сарадње.
Он је истакао и да Србија категорички одбацује аргументацију Приштине о наводној противуставности формирања Заједнице српских општина, наводећи да Приштина тиме показује да се противи томе да се српски народ организује као етничка заједница и тако оствари своја колективна права.
"Њихов приступ има за циљ, као пожељан модел, средине без Срба, као што су Приштина, Ђаковица или Пећ, или нека друга слична места у покрајини", оценио је Селаковић.
Он је рекао да без обзира што Приштина већ пуних 3.470 дана одбија да испуни своје обавезе и да разговара о формирању ЗСО Београд неће одустати од напора за проналажење компромисног решења за тренутну ситуацију.
Селаковић је указао и на то да иако Приштина често понавља да је случај тзв. Косова "свршен чин" већина чланица УН их не признаје већ 14 година.
"Ако је тзв. независност Косова реалност, зашто онда имамо дијалог? Зашто је онда све више притиска на Београд за потребу обостраног признања?", упитао је Селаковић и указао да се Београд не може заобићи у потрази за коначним решењем.
Селаковић је истакао и да међународне мисије на КиМ морају остати ангажоване у несмањеном обиму и капацитету у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и да то захтевају околности и сутуација на терену, јер миран и нормалан живот грађана није испуњен.
Селаковић је поновио да Србија подржава територијални интегритет свих чланица УН, али је поставио питање: "Шта је са Србијом?" и да ли се примена принципа из Повеље УН односи само на неке или на све чланице.

"Као држава која доследно поштује међународно право и још трпи последице кршења истог, верујемо да би Повеља УН и међународно право, укључујући територијални интегритет и суверенитет држава, требало да се поштује од стране свих и примењује неселективно на све државе чланице УН", нагласио је Селаковић.

Он је рекао да, иако је Резолуцијом 1244 потврђен територијални интегритет Србије, то није спречило поједине државе да признањем тзв. Косова погазе принципе УН, али и резолуцију коју су саме донеле прилагођавајући међународно право својим интересима и циљевима.
"Управо зато, све чешће помињање случаја „Косова“ је показатељ да је прављењем преседана отворена Пандорина кутија, јер снага сваког принципа почива на његовој потпуној и универзалној примени и безусловном придржавању", поручио је Селаковић.
Он је истакао да сви житељи Косова и Метохије са пуним правом очекују побољшање атмосфере и примиривање тензија на етничком нивоу које су предуслов за нормалан живот.

"За такав корак неопходна нам је конструктивност која на страни Србије не изостаје, али и истинска пуна подршка међународних чинилаца. Истичем да је Србија увек била и остаје дубоко посвећена проналаску одрживог решења мирним путем, а зарад мира, стабилности и заједничке будућности", закључио је Селаковић.

Гервала Шварц оптужила Србију да представља опасност

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала Шварц оптужила је Београд да крши своје обавезе.
"Реципроцитет није агресија, реципроцитет је најбоља међународна пракса, као што то сви овде знају", рекла је Гервала Шварц.
Гервала Шварц је подсетила да се приближава рок за замену таблица.
Апеловала је на Савет безбедности и међународну заједницу да утичу на Србију да, како је рекла, не покушава да изазове насиље поново на крају овог месеца.
Оптужила је Србију да представља другу највећу претњу за европску безбедност, после Русије.

Велика Британија: Пуна подршка дијалогу под покровитељством ЕУ

Нормализација односа Београда и Приштине је од виталног значаја, рекао је представник Велике Британије, који је поручио да Лондон пружа пуну подршку дијалогу под покровитељством Европске уније.
Истакао је да одлуке о личним картама и регистарским таблицама не би требало да буду коришћене као изговори за блокаде и насиље.
Поздравио је, како је рекао, повећано ангажовање Приштине према мањинским заједницама, и истакао да је дијалог између заједница виталан за Косово.
Охрабрује приштинску владу да настави такво ангажовање, поготово према лидерима Срба на Косову и Метохији.

Извештај је представила шефица Унмика

шефица Унмика Каролина Зијаде је поручила да ће наставити да пружа сву могућу подршку дијалогу Београда и Приштине.
"Када радимо заједно, кохерентно и ефективно, можемо допринети избегавању ескалације", истакла је Зијаде.
Шефица Унмика указала је и да је развој ситуације на Косову, уз сва отворена питања у региону, погођен европским безбедносним окружењем.
Упозорила је да питања која се чине скривеним, могу избити у први план.
Зијаде је навела да је било ескалације у политичкој реторици између Приштине и Београда у претходних шест месеци, са неколико тренутака акутних тензија на терену, што је претило да поништи резултате дијалога.
Истакла је важност мандата Кфора, чије присуство осигурава безбедно окружење на Косову и Метохији.
У редовном полугодишњем извештају генералног секретара УН Антонија Гутереша о КиМ, наведено је да су појачана реторика између Београда и Приштине и ескалација тензија на терену имали утицај на напредак у нормализацији односа у периоду од 16. марта до 15. септембра ове године.
Како је наведено у извештају објављеном на сајту УН, две стране су се највише спориле око гласања на КиМ током избора у Србији, питања слободе кретања и примене ранијих споразума о енергетским питањима и Заједници српских општина.
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
СРБИЈА
Нова подвала у Њујорку: Албанци спроводе насиље над Србима, а обе стране „одговорне“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала