- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Предлог ЕК: Чланице ЕУ да деле гас у случају ванредне ситуације

© AFP 2023 / JOHN THYSЗграда Европске комисије у Бриселу
Зграда Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Европска комисија (ЕК) је предложила да се у оквиру новог пакета мера у борби против енергетске кризе чланице Европске уније обавежу да ће међусобно делити гас у случају ванредне ситуације, саопштила је прес служба ЕК.
„С обзиром да нису све државе чланице закључиле неопходне билатералне споразуме о солидарности, Европска комисија предлаже успостављање стандардних правила. Ово гарантује да ће свака чланица која се суочи са ванредном ситуацијом, добити гас од других у замену за правичну компензацију“, наводи се у саопштењу.
Још се истиче да је ЕК предложила чланицама ЕУ да до марта 2023. године смање месечну потрошњу гаса за 15 одсто.

Предложен привремени механизам за ограничење цене гаса на ТТФ

Поред тога, ЕК предлаже да се уведе привремени и по потреби применљив механизам за ограничавање превисоких цена гаса на берзи ТТФ с динамичким лимитом цене гаса.
„Комисија предлаже да се имплементира механизам за ограничавање цена на главној европској гасној берзи ТТФ, који ће бити активиран у случају потребе. Механизам за кориговање цена привремено ће успоставити динамичко ограничење цена за трансакција на ТТФ. Трансакције које су веће од динамичког лимита неће бити дозвољене на ТТФ. Ово ће помоћи да се избегне прекомерна нестабилност и превисоке цене“, наводи се у саопштењу.
ЕК је још објавила да жели да унапред добија обавештења о намерама ЕУ да купи партије гаса у количини од 0,5 милијарди кубних метара.
„Регулисање такође укључује одредбе о повећању транспарентности планираних и обављених куповина гаса, како би се проценило да ли се остварују циљеви о безбедној куповини и енергетској солидарности“, пише у саопштењу.
Истиче се да ЕК може да „да препоруку у случају потенцијално негативног утицаја на функционисање заједничких куповина, унутрашњег тржишта, безбедност испорука или енергетску солидарност“.
У саопштењу ЕК се још наводи да је предложено да се око 40 милијарди евра непотрошених буџетских средстава ЕУ за 2014-2021. годину, усмери на решавање енергетске кризе.
Овај предлог је дат у оквиру новог пакета мера, које је ЕК данас представила. Мере су усмерене на борбу против енергетске кризе у ЕУ а, посебно, на смањење цена гаса. Ове предлоге треба да процене и усагласе државе ЕУ.

Обавезна заједничка куповина гаса

С друге стране, висока званичница ЕУ је за медије изјавила да ЕК предлаже ЕУ обавезну заједничку куповину 13,5 милијарди кубних метара гаса у циљу попуњавања складишта за зиму 2023-2024. г.
„Зима 2023-2024. г. биће још тежа него претходна, због малог обима испорука руског гаса“, објаснила је саговорница медијима.
Она је истакла да средство за обављање заједничких куповина треба успоставити пре почетка сезоне попуњавања гасних складишта у априлу.
Енергетска криза у Европској унији погоршала се крајем јула када су почели прекиди у испорукама гаса из Русије у низ земаља ЕУ, повезани између осталог и са проблемима са техничким ремонтом турбина за „Северни ток“ због санкција које су уведене против Русије.
Застава Европске уније у згради Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2022
РУСИЈА
Европски комесар: Предстојећа зима може бити „једна од најтежих у историји“ због цена гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала