- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Драматично у Француској: Штрајк у целој земљи, у Паризу сукоб полиције и демонстраната /видео, фото/

© AP Photo / Francois MoriПротест у Паризу
Протест у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Француски синдикати започели су данас штрајкове широм земље, тражећи повећање плата због инфлације која је достигла вишедеценијски највиши ниво, при чему се председник Емануел Макрон суочава с једним од најтежих изазова од његовог реизбора. У целој земљи одржавају се демонстрације, а најмасовније је у Паризу где је дошло до сукоба с полицијом.
Штрајк, који ће првенствено погодити јавни сектор, попут школа и транспорта, наставак је вишенедељне синдикалне акције која је пореметила рад у великим француским рафинеријама и довела до проблема са снабдевањем бензинских станица горивом.
Синдикални лидери се надају да ће одлука француске владе о присилном повратку запослених на посао у складишта бензина појачати револт радника, и кажу да тај потез „угрожава право на штрајк“, преноси Ројтерс.
Портпарол француске владе Оливије Веран изјавио је да би данас могле да буду издате додатне наредбе о принудном враћању запослених на рад, јер возачи и даље чекају у редовима испред бензинских пумпи.
„Биће присилног враћања на рад у мери у којој се то сматра потребним... Блокирање рафинерија, када смо постигли договор о платама, није нормална ситуација“, рекао је Веран.
Левичарски синдикат ЦГТ позвао је на наставак штрајка четврту узастопону недељу у „Тотал eнерџију“, упркос томе што је та нафтна компанија у петак постигла договор с умереним синдикатима о повећању плата за 7,0 посто и исплати бонуса радницима.
Синдикат ЦГТ тражи повећање плата од 10 одсто, позивајући се на инфлацију и огроман екстра профит фирме.
Компанија „Еуростар“ је саопштила да због штрајка отказује неке возове између Лондона и Париза.
© AP Photo / Daniel ColeПротести у Француској због инфлације
Протести у Француској због инфлације - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Протести у Француској због инфлације
Француски јавни жлезнички оператер СНЦФ је објавио да је саобраћај на локалним линијама смањен за 50 одсто, али да није било већих поремећаја на националним линијама.
С нарастањем тензија у другој по величини економији еврозоне, штрајкови су се већ прелили и на друге делове енергетског сектора, захвативши и нуклеарног гиганта ЕДФ, где ће радови на одржавању кључних постројења за снабдевање Европе електричном енергијом бити одложени.
Представник синдиката ФНМЕ-ЦГТ рекао је у понедељак да штрајкови утичу на рад у 10 француских нуклеарних електрана, при чему је одложен ремонт 13 реактора, додајући да је производњу електричне енергије у Француској смањена за укупно 2,2 гигавата.
Синдикати радника у државној управи такође су позвали на придруживање штрајку запослених у енергетском сектору од данас, уз могуће обуставе рада у школама и другим јавним установама.
© AP Photo / Daniel ColeПротести у Француској због инфлације
Протести у Француској због инфлације - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Протести у Француској због инфлације
Штрајкови се догађају у политички напетој ситуацији, с обзиром на то да је француска влада спремна да усвоји буџет за 2023. користећи посебна уставна овлашћења која би јој омогућила да заобиђе гласање у парламенту, изјавила је у недељу премијерка Елизабет Борн.
Више хиљаде људи изашло је у недељу на улице Париза у знак протеста против раста цена.
Лидер тврде левичарске странке „Непокорна Француска“, Жан-Лик Меланшон, марширао је улицама Париза заједно с овогодишњом добитницом Нобелове награде за књижевност Ани Ерно и позвао на генерални штрајк данас.
Тензије у Француској - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2022
СВЕТ
Расту тензије у Француској: Ограничено точење горива, туче на пумпама /видео/
Демонстранти и полиција на протесту у Паризу - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2022
СВЕТ
Немири на великом протесту у Паризу: Више од сто хиљада Француза устало против поскупљења /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала