- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Средњи крак гасовода би ишао до Србије: Турци развили пројекат три месеца пре Путинове изјаве

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Пратите нас
Научници са турског универзитета развили су пројекат за транспорт до 75 милијарди кубних метара гаса годишње, који предвиђа изградњу гасовода за дистрибуирање природног гаса у Европу преко Тракије са три крака: северним, јужним и централним који би ишао и до Србије.
Турски лист "Јени Сафак" је објавио да су научници Факултета инжењерских наука Универзитета Гумушане припремили магистарски рад, три месеца пре изјаве руског председника Владимира Путина о могућем успостављању гасног чворишта за снабдевање Европе, преноси Јерменија њуз.
Према речима шефа Катедре за геофизичко инжењерство Нафиза Мадена, пројекат гасовода је заснован на научном истраживању.
Маден је рекао да је планирано да се природни гас дистрибуира у Европу преко Тракије у три крака: северни, јужни и централни.
Научник је додао да ће северни крак ићи у Румунију, Словенију, Мађарску и потом у Немачку, јужни у Италију, а средњи у Србију и друге земље преко Бугарске, Албаније, тзв. Косова, Северне Македоније и других.
Маден је, такође, рекао да се током развоја пројекта претпостављало да ће се чвориште повећати са 50 на 75 милијарди кубних метара на рачун додатних улагања.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је раније да ће међународно гасно чвориште на територији Турске бити направљено што је пре могуће.
Ројтерс је прошле седмице пренео да је Ердоган наложио министарству енергетике да започне са изградњом гасног чворишта у Турској након разговора са руским председником Владимиром Путином.
Ердоган је додао да ће обе земље одмах почети да раде на Путиновом предлогу да се руски гас транспортује у Европу и да неће бити чекања.
Путин је рекао на састанку са Ердоганом да је Турска најпоузданија рута за испоруке гаса Европској унији и предложио изградњу гасног чворишта у тој земљи.
Путин је претходно наговестио да би Русија могла да направи велико гасно чвориште у Турској преусмеравањем испорука које су намењене гасоводима Северни ток испод Балтичког мора, који су оштећени у експлозијама прошлог месеца.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала