- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Беч спреман за блекаут: Водимо рачуна, штедња најважнија

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Gryffindor / Зграда парламента Аустрије
Зграда парламента Аустрије - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Председник друге бечке општине Леополдштат Александер Николаи рекао је да је Беч спреман за евентуалну ванредну ситуацију када је у питању снабдевање електричном енергијом.
Аустријски медији већ месецима пишу о повећаној опасности од дужег нестанка струје. Општина на чијем је челу, недавно је била погођена краћим прекидом снабдевања електричном енергијом, које је погодило више хиљада домаћинстава, али и стадион на којем је требало да игра фудбалска репрезентација Аустрије. Николаи каже да је велика разлика између прекида у електро-мрежи и блекаута.
„Искакања из мреже смо имали и раније. То се може догодити с времена на време, на пример оштећењем мреже током радова, или због преоптерећења. Све док се квар може брзо пронаћи и санирати, то је у реду“, рекао је он за агенцију Танјуг.
Николаи каже да се много прича о блекауту и да, с обзиром на актуелну ситуацију рата у Украјини и енергетске кризе, о томе мора да се води рачуна и морају се предузети одговарајуће припреме.
Зато, напомиње, није на одмет имати неколико литара воде резерве у стану, као и конзервирану храну, и наравно, радио на батерије који би Аустријанци, саветује он, требало да подесе на станицу „Ое3“, преко које ће власти, у случају непогоде, обавештавати грађане.
Такође, подсећа да у случају блекаута неће радити банкомати, па би било пожељно имати код куће и извесну количину новца у готовини. Уверен је, међутим, да ће снабдевање струјом у Аустрији, и Бечу, ипак бити осигурано.
Николаи истиче да у Бечу грађани неће имати проблем са водом, јер је притисак у водоводу такав да ће вода стизати до домаћинстава и када нема струје. Нагласио је да су у Бечу, а тако и у општини коју води, извршене све потребне припреме, посебно како би се грађани ослободили страха.
„Организовали смо обуке у општини, које су држали ватрогасци, припадници полиције, чланови кризног штаба“, додао је Николаи.
На питање како Беч поступа у актуелној енергетској кризи, Николаи је рекао да је предност главног града Аустрије што власт, на челу са градоначелником Михаелом Лудвигом, ништа не препушта случају. Указао је да град већ дуже спроводи различите активности у циљу уштеде енергије, на пример, кроз санацију зграда и извођење радова, како би се смањила потрошња и расипање енергије.
„Важно је дугорочно размишљање“, подвукао је Николаи.
Навео је и да се бројни пројекти у његовој општини односе за изградњу зграда које саме себе могу снабдевати енергијом, било кроз „фотоволтаик“ постројења, или друге видове коришћења обновљивих извора енергије.
„У овој ситуацији сви треба да дамо допринос, јер свако од нас може да штеди енергију. Примера ради, када напуштамо просторију - угасимо светло, смањимо грејање на 21 степен. Све то може да функционише, тако се штеди“, каже је Николаи.
Напомиње, међутим, и да треба правити разлику између приватног и радног окружења.
„Тамо где се ради више сати, запослени морају да имају осигурано окружење које је довољно топло“, додао је Николаи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала