- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блумберг: ЕУ може увести санкције против три иранска генерала и произвођача дронова

© East News / AP Photo/Jamejam Online, Chavosh HomavandiЛансирање иранског дрона на војним вежбама на југу Ирана
Лансирање иранског дрона на војним вежбама на југу Ирана - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Европска унија може да уведе санкције против три иранска генерала и компаније која производи дронове-камиказе „Шахед“, пише агенција Блумберг.
Према подацима саговорника агенције, реч је о генералима, који су на руководећим позицијама и који су непосредно повезани са иранским програмом производње дронова и сарадњом с Русијом.
Ваздухопловна иранска компанија „Шахед“, која ће највероватније бити под санкцијама, бави се пројектовањем и развојем беспилотних летелица. Како тврди извор, они су већ испоручивали Русији дронове који су се користили у конфликту у Украјини.
Према речима неименованих чиновника, ЕУ намерава да усагласи санкције до петка и да их званично прихвати у понедељак. Међутим, према речима једног дипломате, Чешка као земља која председава Саветом ЕУ, тражи да се санкције и раније усвоје.
Предлог санкција може да се промени пре него што их размотре и прихвате земље-чланице, преноси агенција. Свих 27 земаља би требало да подржи одлуку пре него што се она донесе. Министри иностраних послова ЕУ су разматрали тему која је повезана са дроновима, али су током састанка у Луксембургу 17. октобра одлучили да одложе санкције. Земље-чланице ЕУ су желеле да, пре него што се уведу санкције, изуче доказе да се Русији испоручују ирански дронови.
Лист „Политико“ је саопштио да ће Европска комисија изнети на разматрање на самиту ЕУ 20-21. октобра нацрт нових санкција против Ирана за наводне испоруке дронова Русији. Према његовим информацијама, нове санкције ће бити уведене против пет физичких лица и три правна лица у Ирану.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је 18. октобра изјавио да Кремљ нема информације да Русија купује или користи иранске дронове, већ руску технику. Министар иностраних послова Ирана Хосејин Амир Абдолахијан је крајем септембра рекао, да Техеран не подржава ни једну страну у конфликту у Украјини и залаже се да се страно наоружање не испоручује ни Кијеву, ни Москви.
Ирански војник - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
СВЕТ
Иранска војска показала свој нови дрон-камиказу „Араш“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала