- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Директор ИАЕА: Запањен сам колико Путин зна о Запорошкој нуклеарки

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси изјавио је да је запањен колико детаљно зна председник Русије Владимир Путин о Запорошкој нуклеарној електрани.
„Био сам запањен његовим детаљним познавањем нуклеарне електране, њеним техничким карактеристикама и разумевањем онога што предлажем за њену безбедност“, рекао је он у интервјуу аргентинској телевизији „Телефе“.
Гроси је додао да председник Русије верује у оно што ради и да је дубоко убеђен у своје позиције. Истакао је и да је Путин и даље спреман да сарађује са њим.
Директор ИАЕА је 11. октобра био у Санкт Петербургу где се састао са руским председником. Он је навео да је контакт са Путином веома важан за осигурање безбедности нуклеарних објеката. Гроси је два пута посетио Кијев, где се састао са председником Украјине Владимиром Зеленским.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2022
Специјална операција у Украјини
Шеф ИАЕА: Главни задатак је прекид гранатирања Запорошке нуклеарке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала