Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар у Приштини: Османијева напала Србију; Курти - Косово је спремно

© Фото : Скриншот/Јутјуб/Top Channel AlbaniaГабријел Ескобар састао се са председницом тзв. Косова Вјосом Османи
Габријел Ескобар састао се са председницом тзв. Косова Вјосом Османи - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар састао се у Приштини са председницом тзв. Косова Вјосом Османи и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.
Ескобар је на конференцији за медије истакао да се разговарало о питањима која се тичу „односа Косова и Србије“ и о „наставку дијалога као и о имликацијама које дијалог носи са собом по регионалну стабилност.
Ескобар је рекао да да се разговарало и о „даљој подршци САД косовској независности, суверенитету и безбедности“.
Ескобар је истакао сталну америчку подршку евроатлантским аспирацијама Косова.
Косово је назвао веома добрим савезником САД и добрим пријатељем.
„Сврха посете је да се види начин сарадње са веома добрим савезником и добрим партнером. То је пријатељство и партнерство засновано не само на заједничком интересу, већ и на дељењу истих вредности. Желим да изразим континуирану америчку подршку евроатлантским аспирацијама Косова и солидарност за Косово у овом тренутку кризе”, рекао је Ескобар, који је додао да САД подржавају дијалог Косова и Србије уз помоћ ЕУ.

Курти: Косово је спремно

Курти је после састанка изјавио да су теме разговора биле „односи Косова и Србије, процес дијалога и његов пут напред, значај билатералних односа и партнерство САД и Косова, као и реформе на Косову и суочавање са енергетском кризом“.
„Кроз спремност за састанке, вољу за договорима и конкретне предлоге које дајемо, Косово се показало као конструктивна и креативна страна у дијалогу. Косово је спремно за правно обавезујући споразум, за пуну нормализацију односа уз међусобно признање у центру. Увек поздрављамо интересовање и ангажовање САД у овом процесу. Са САД смо савезници у вредностима и партнери у циљевима“, навео је Курти.

Османи: Србија политички и финансијски подржава нелегалне структуре на северу

Председница тзв. Косова Вјоса Османи искористила је прилику да, након састанка са америчким емисаром задуженим за дијалог Београда и Приштине Габријелом Ескобаром, још једном оптужи Србију.
Османи је рекао да Србија одбија да поштује потписане споразуме, посебно онај о разбијању криминалних група на северу Косова.
Према њеним речима, Србија наставља да подржава ове структуре и финансијски и политички.
„Дијалог треба наставити што је пре могуће. У овом тешком времену за свет, Косово је посвећено одбрани мира и демократије. То је доказано и у санкцијама Русији. Данас смо такође разговарали о потреби да се напредује у процесу дијалога. Косово је увек било конструктивна страна у овом процесу. Спремни смо да још више повећамо посвећеност како би се интензивирао процес дијалога”, рекла је она.
Поводом Ескобарове посете, она је рекла да је поново потврђена америчка подршка Косову.
Према њеним речима, историја доказује да је посвећеност САД Косову и региону егзистенцијална.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала