Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кфор: Пратимо ситуацију, сви да избегавају акције које могу довести до насиља

© AP Photo / Bojan SlavkovicАмерички војници у саставу КФОР-а на пункту код Лепосавића
Амерички војници у саставу КФОР-а на пункту код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Кфор остаје непристрасан и наставља да пружа безбедносни оквир у којем дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ може да напредује, а кључно је да све стране избегавају једностране акције и иницијативе које би могле довести до непотребне ескалације или насиља, навео је портпарол Кфора.
Он је тако одговорио на питање портала Косово онлајн о тренутној безбедносној ситуацији на Косову с обзиром да се ближи 31. октобар када истиче рок за пререгистрацију возила. Како је портпарол Кфора истакао „није дошло до промене у ставу снага мисије КФОР коју води НАТО“.
„Кфор одржава видљиво и агилно присуство широм Косова и фокусиран је на свакодневну имплементацију свог мандата, заснованог на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН из 1999. године, како би се обезбедило безбедно окружење и слобода кретања за све заједнице које живе на Косову. Настављамо да пажљиво пратимо ситуацију. У овом тренутку шири се бескорисни наратив који ништа позитивно не може да донесе. Примећујемо интензивну продуктивну дипломатску активност и радимо на терену како бисмо створили услове да све стране у дијалогу развију међусобно поверење“, навео је он у писаном одговору.
Рок који је Влада Косова поставила у вези пререгистрације возила на РКС таблице истиче 31. октобра, а до сада је од укупно 9.000 аутомобила са поменутим таблицама који су у власништву Срба свега 12 пререгистровано.
Између осталих, и шеф канцеларије ЕУ у Приштини Томаш Суниог је недавно истакао да би рок за пререгистрацију требало продужити, као и немачки амбасадор Јорн Роде и други европски званичници.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала