- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Председник Мадагаскара сменио министра иностраних послова због гласања против Русије

© EDUARDO MUNOZУН
УН - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Председник Мадагаскара Андри Раџоелина сменио је министра спољних послова, јер је гласао за усвајање резолуције Уједињених нација, којом се не признају референдуми у четири украјинске области за придруживање Русији, саопштила су извори из кабинета председника.
Двојица високих званичника из кабинета председника Раџоелине, рекли су за Ројтерс да је министар Ричард Рандриамандрато смењен, јер је гласао за усвајање резолуције.
Мадагаскар се раније уздржао од гласања о резолуцијама УН у вези са украјинском кризом, јер је Раџоелина одлучио да задржи неутралност и несврставање у сукобу.
Као и многе друге афричке нације, Мадагаскар се одупро притиску Запада да стане на страну у сукобу између Русије и Украјине. Више од половине од 35 земаља које су се уздржале од прошлонедељног гласања у Генералној скупштини биле су афричке. Русији су се придружиле Белорусија, Сирија, Северна Кореја и Никарагва у гласању против резолуције.
Мадагаскар има дипломатске односе са Москвом од 1972. Земља је постигла споразум о јачању одбрамбених веза са Русијом у марту, месец дана након што је почела специјална војна операција Москве у Украјини. Договор укључује продају оружја, војну обуку, одржавање опреме и заједнички развој одбрамбених производа, преноси РТ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала