- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Молдавија може објавити мобилизацију

CC BY 2.0 / U.S. Army/Sarah Tate, JMTC PAO / Combines Resolve IIIАмерички и молдавски војници на заједничким војним вежбама
Амерички и молдавски војници на заједничким војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
У Молдавији може бити објављена мобилизација уколико се борбена дејства у Украјини приближе њеним границама или ако дође до новог таласа избеглица, изјавио је министар одбране Молдавије Анатолиј Носати.
Према молдавском закону, председник може објавити делимичну или општу мобилизацију само уз одобрење парламента. Она треба да почне увођењем опсадног или ратног стања.

„Да би дошло до таквог сценарија неопходно је да се догоде неке радикалне промене, пре свега на украјинском фронту – на пример, ако дође до борбених дејстава у близини граница Молдавије или до неких промена у миграционим токовима из Украјине или ако приметимо масовно кретање оружаних снага у зони борбених дејстава. Наравно, мораћемо да предузмемо одређене мере да бисмо адекватно реаговали“, рекао је министар за телевизију „ТВР“.

Прошле седмице молдавске власти су саопштиле да су изнад њене територије пролетеле три ракете, лансиране са руских бродова у Црном мору. Тада је министар одбране Молдавије Анатолиј Носати рекао да је мала вероватноћа да ће у земљи бити објављена мобилизација. Како је истакао, молдавска војска тренутно броји око 6.000 људи, а оружје је углавном остало из совјетског времена.
Амерички и молдавски војници на заједничким војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2022
СВЕТ
Министарство одбране Молдавије: Проучавамо потребу за делимичном мобилизацијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала