- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Париз против Берлина: Две владе одложиле сусрет због неслагања у енергетским и одбрамбеним питањима

© AFP 2023 / GABRIEL BOUYSОлаф Шолц и Емануел Макрон
Олаф Шолц и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Владе Немачке и Француске одложиле су до јануара сусрет који је био планиран за следећу седмицу, саопштили су званичници, наводећи да је разлог за одлагање несагласност две стране у вези са енергетским и одбрамбеним питањима.
Портпарол немачке владе изјавио је на брифингу за новинаре да је сусрет одложен да би две стране у међувремену постигле споразум о спорним питањима.
Француски званичници су навели да је до неслагања Берлина и Париза дошло после једностраних потеза Немачке, укључујући пакет од 200 милијарди евра помоћи грађанима за плаћање енергената током зиме, јер, каже званични Париз, немају све европске земље могућност да на тај начин помогну свом становништву.
Париз се супротставио иницијативи немачког канцелара Олафа Шолца и Шпаније за изградњу новог гасовода преко Пиринеја који би надоместио испоруке гаса из Русије.
Француска се такође противи немачким настојањима да набавља системе за ваздушну одбрану у САД, уместо од европских партнера, пренео је Ројтерс.
Француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц, као и њихови кабинети, требало је да се састану у Фонтенблоу, јужно од Париза, следеће среде на свом годишњем француско-немачком министарском савету — првом таквом састанку откако је Шолцова тространачка коалиција дошла на власт крајем прошле године.

Лидери су планирали да потпишу заједничку декларацију за унапређење билатералне сарадње и европске интеграције у различитим областима, наводи Политико.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала