- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пљуште захтеви за оставком британске премијерке: Лиз Трас признала грешку и најављује „тешке одлуке“

© AP Photo / House of CommonsЛиз Трас
Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Британска премијерка Лиз Трас изјавила је данас да је борац који не одустаје одговарајући на захтеве посланика опозиције да поднесе оставку, међутим и у редовима њених конзервативаца желе да јој виде леђа. „Поступила сам у националном интересу да осигурам економску стабилност“, поручила је Трасова истакавши да ће пензије држати корак са инфлацијом.
Лиз Трас покушава поново да успостави ауторитет над немирним редовима Конзервативне странке усред све бројнијих медијских извештаја о томе да јачају захтеви за њену смену.
Трасова покушава да скупи подршку унутар странке након што је била присиљена да одустане од опсежног плана резања пореза, због чега су неки конзервативни посланици позвали на њену смену само неколико недеља након што је преузела премијерску дужност.
Признала је да су њени радикални економски планови отишли предалеко и пребрзо након што су инвеститори окренули леђа фунти и државним обвезницама.

Признање грешке

Међутим, уз раст камата и званичне бројеве који показују да је инфлација највиша у последњих 40 година, Трасова, коју су чланови Конзервативне партије изабрали уз обећање смањења пореза и одржавања јавне потрошње, суочава се с борбом да увери јавност и своју странку да може да одговори на кризу изазвану растом трошкова живота.
Анкете јавног мњења показују да конзервативци заостају око тридесет бодова за Лабуристичком странком, а њене оцене су, како јављају медији, катастрофалне.
„Била сам врло јасна да ми је жао и да сам погрешила“, рекла је Трасова опозиционим посланицима док је одговарала на питања у парламенту. „Ја сам неко ко је спреман да се суочи.Спремна сам да донесем тешке одлуке.“
Нагађања о премијеркиној будућности и даље не престају, а медији извештавају да бунтовни конзервативци одмеравају ко би требало да је замени. Док су је испитивали о њеним заокретима у економској политици, чинило се да је конзервативним посланицима у парламенту приметно нелагодно.
© AP Photo / Kin CheungЛиз Трас и даље на познатој адреси
Лиз Трас и даље на познатој адреси - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Лиз Трас и даље на познатој адреси

„Многи се питају у шта Трасова верује“

„Мислим да њен положај постаје све неодрживији“, рекао је конзервативни посланик Стив Дабл за „Радио Тајмс“.
„Видели смо потпуни преокрет готово у свему за шта се залагала у својој предизборној кампањи за лидерску позицију. Мислим да се многи од нас питају у шта Лиз Трас сада верује и за шта се залаже“, рекао је он.
Трасова се такође суочила с подсмехом челника лабуриста Кира Стармера, који је коментарисао да се пише нова књига о њеном мандату, која би требало да изађе до Божића.
„Је ли то датум изласка или наслов?“упитао је он. Касније је рекао да му је постављала питања о лабуристичкој политици јер „ми смо влада на чекању“.
Трасова и њен нови министар финансија Џереми Хант, четврти по реду за исто толико месеци, очајнички покушавају да уравнотеже финансије након што је њен одбачени економски програм пољуљао поверење инвеститора. Такође, покушавају да избегну отпор конзервативних посланика или губитак даље подршке јавности.
Хант наглашава да је спреман да саслуша савете из свог ресора, Централне банке Енглеске и Бироа за буџетску одговорност, али и да је отворен за независне савете.

Шта кажу конзервативци

Лиз Трас је пред посланицима изјавила да је посвећена повећању државних пензија у складу с нивоом инфлације, након што су министри данима одбијали гаранције да ће то бити случај изазивајући велики број критика. Али, одбила је да каже исто за социјалну помоћ и инострану помоћ.
Конзервативни политичари, одговорни за спровођење страначке дисциплине међу посланицима, послали су поруку у којој кажу да ће се гласање третирати као изгласавање поверења влади. Коментатори кажу да би победа на овом гласању могла њој и њеним присталицама да омогући да кажу да странка има поверења у њену лидерску позицију, пренео је „Индекс“.
Анкете показују да чак 90 одсто британских грађана тражи смену премијерке због економског хаоса проузрокованог мини-буџетом бившег министра финансија Квазија Квартенга.
Трасова се у понедељак извинила нацији.
„Извињавам се због почињених грешака, али ја сам их исправила. Именовала сам новог министра финансија. Поново смо успоставили економску стабилност и фискалну дисциплину“, рекла је она, пренео је РТС.
Министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
СВЕТ
„Отишли смо предалеко и пребрзо“: Британска премијерка се извинила за грешке у свом програму
Џереми Хант - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
СВЕТ
Британски министар поништио скоро цео ранији мини-буџет премијерке Трас
Министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
СВЕТ
Оставку Лиз Трас траже и посланици из њене странке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала