- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски патријарх: Желимо да живимо са Украјинцима у заједничкој кући

© Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси / Уђи у базу фотографијаПатријарх московски и целе Русије Кирил
Патријарх московски и целе Русије Кирил - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Патријарх московски и целе Русије Кирил позвао је на прекид „међусобних размирица“ између Украјине и Русије, истичући, међутим, да је по овом питању далеко од западног пацифизма.
„Нека Господ буде милостив према целом нашем народу, да заустави међусобне свађе... Нека Господ просветли свакога ко је умешан у ова непријатељства, и да свако схвати да пуца на свог брата. И зато, крај рат, успостављање мира и духовног јединства целог нашег народа наша је данашња молитва и треба да буде тема нашег заједничког труда“, рекао је патријарх у уторак после литургије у Успенском храму у Кремљу.
Истовремено је приметио да смо у овом случају „веома далеко од онога што се на западном језику зове пацифизам“. Пацифизам је борба за мир под било којим околностима и врло често под било којим условима, објаснио је поглавар Цркве.
Према речима патријарха Кирила, данас многе силе раде на томе да докажу да је раздвајање руског народа благослов. Говорећи о томе, поменуо је свој давни разговор са политичарем који је питао зашто се Црква залаже за очување јединственог руског простора, зар то није средњи век. Патријарх је у одговору рекао да је реч о једном народу који „жели да живи у великој кући“.
„Питао сам тада тог господина: да ли бисте више волели да живите у малом стану, да браните своју слободу и независност од других, или у великом стану, у великој кући? Овде ми више волимо да живимо у великој кући, али тако да у њој није тесно, да се тај живот не претвори у оно што се понекад дешава у заједничком дворишту, када људи постају непријатељи“, рекао је патријарх Кирил и позвао све да се моле за „јединство Свете Русије“.
Патријарх Кирил служио литургију са митрополитом Јоаникијем - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
ДРУШТВО
Патријарх Кирил служио литургију са митрополитом Јоаникијем: Сачувати јединство руске и српске цркве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала