- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Сто тридесет на сат и револуција у 90 минута: Летећи ауто стиже на тржиште до 2024. /видео, фото/

© Фото : YouTube/XPENG AEROHT, snimak sa ekranaЛетећи аутомобил „eVTOL X2“
Летећи аутомобил „eVTOL X2“ - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Летећи аутомобили нису више будућност, а како најављују произвођачи, већ за две године почеће њихова серијска производња. Дотле, треба чекати и можда планирати ново породично превозно средство, јер револуција у саобраћају увелико траје.
Готово истовремено свет су обишле две вести сa две стране света које повезује једна ствар – летећи аутомобил. Обожаваоце филма „Повратак у будућност“ гануо је снимак Comic-Cona у Њујорку на којој загрљени стоје Мајкл Џ. Фокс и Кристофер Лаyд. Мајкл Џ. Фокс је као Марти Мек Флај полетео у култном „Де Лореану ДМЦ-12“, а у другом наставку филма он и Док Браун отпутовали су у 2015. годину, у земљу летећих аутомобила.
У Дубаију је пак представљен летећи аутомобил „eVTOL X2“, који је обавио и експериментални лет пред новинарима. Аутомобил је дизајнирала кинеска старт-ап компаније „XT Aero“ у власништву компаније „XPeng“ која производи електрична возила. Одушевљени новинари окупљени на технолошкој изложби „Гитекс Глобал“ истакли су да је реч о историјском 90-минутном лету који најављује узбудљиву еру летова на кратким релацијама и интелигентних решења на подручју мобилности.
Футуристички двосед „eVTOL X2“ опремљен је интелигентним системом контроле лета и могућностима аутономног лета. Реч је о последњој генерацији летећих аутомобила које је развила филијала „XPeng AEROHT“. Како је наглашено на презентацији, X2 не емитује угљен-диоксид и дизајниран је за градове, за летове на малим висинама с максималном брзином од 130 километара на час.

Зашто Дубаи?

Како јављају светски медији, Међународна комора Дубаија већ дуже време настоји да привуче водеће светске мултинационалне компаније у Уједињене Арапске Емирате. Циљ је привлачење 50 мултинационалних компанија за три године и подршка ширењу 100 компанија из Дубаија на циљана страна тржишта у року од две године.
То је једна од три коморе основане како би промовисале Дубаи као глобално пословно средиште и оне морају да испуне амбицију шеика Мухамеда да повећа спољну трговину Дубаија са 1,4 билиона на два билиона дирхама (100 дирхама је око 27 евра) до 2026. године. За долазак кинеске компаније заслужна је канцеларија у Кини. Међународна комора Дубаија, наиме, блиско сарађује са компанијом „XPeng“ - промовисала је прву истраживачку мисију кинеске компаније у УАЕ-у и посредовала у сусретима владиних тела.
„Вођен визијом вођства УАЕ, Дубаи је постао магнет и место за тестирање компанија из целог света које на тржиште доносе врхунске технологије које подржавају иновациону стратегију Емирата. Одлука о дебитовању летећег аутомобила X2 у Дубаију доказ је позиције Дубаија као глобалног лидера иновација и центра технологије будућности“, рекао је шеф коморе Хасан ел Хасеми.
Триxи Лох Мирманд је у име организатора, „Гитекс Глобала“, рекла да се поносе тиме што подржавају први јавни лет пионирског летећег аутомобила.
„Летелице са електричним вертикалним узлетањем и слетањем (еVTOL) су будућност путовања и сведочење стварању историје је невероватно“, истакла је она.
Следећа генерација летећих аутомобила биће електрична, са вертикалним узлетањем и слетањем, најавио је др Брајан Гу, шеф „XPengа“.
© YouTube/XPENG AEROHT, snimak sa ekranaУнутрашњост летећег аутомобила „eVTOL X2“
Унутрашњост летећег аутомобила „eVTOL X2“ - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
Унутрашњост летећег аутомобила „eVTOL X2“

130 километара на сата на висини од једног километра

Развој летећих аутомобила у овој компанији почео је 2020, а масовна производња и испорука планирана је већ 2024. године. Актуелна верзија двоседа „еVTOL“ израђена је од карбонских влакана, има осам ротора постављених на четири крака (два ротора по краку). Дуг је 4,97 метара, широк 4,78 метара и висок 1,36 метара. Тежи око 560 килограма.
Произвођач је зацртао циљ да возило може да постигне брзину од 130 километара на лас на висини од једног километра и да батерије издрже око 35 минута до поновног пуњења. Има опцију аутономног лета, радарског одређивања удаљености, системе за избегавање препрека и – сигурносни падобран.
Када је фотографија летећег аутомобила први пут објављена, неки су медији објавили да изгледа као електрични „Bugatti“ с паром големих, аутоматски склопивих реквизита у стилу Bell-Boeing V-22 Ospreya. Компанија „XPeng“ пуно улаже у развој аутономних возила и инфраструктуру за пуњење електричних аутомобила, а њен аутомобил П7 нуди већи домет од „Теслиног“ Модела 3, и то по нижој цени, око 32.000 америчких долара.

Кратка „историја летећих аутомобила“

Летећи аутомобили деценијама голицају машту инжењера. Прототип једног таквог аутомобила летео је прошле године 35 минута између словачких градова Нитре и Братиславе. Радило се заправо о хибриду аутомобила и летелице који је назван „Ер Кар“, опремљен „Бе-Ем-Веовим“ бензинским мотором. Израдио га је научник Стефан Клејн, који је рекао да његово возило може да лети на висини до два и по километра и да пређе удаљеност од чак хиљаду километара.
„Гардијан“ је лане пренео речи извршног директора „Хјyндаија“ Мајкла Колеа да би до краја деценије летећи аутомобили могли да постану стварност. Смањиће, како је рекао, и загађеност коју проузрокује велики број возила на путевима. „Хјундаи“ је укључен у градњу прве британске ваздушне луке дизајниране за електричне летелице који могу вертикално да полећу и слећу (еВТОЛ).
Историјски гледано, произвођач летелице Глен Кертис је 1917. представио „Аутоплејн“, а 1940. године Хенри Форд је рекао: „Запамтите ово: долази комбинација авиона и аутомобила. Можете се смејати, али доћи ће.“ Индустријски дизајнер Норман Бел Гедс представио је после Другог светског рата свој концепт аеродинамичног летећег аутомобила са склопивим крилима.
Летећи аутомобили појавили су се, уз већ поменути филм „Повратак у будућност“, и у филмовима „Блејд Ранер“ из 1982., у којем летећи аутомобили такође имају могућност вертикалног полетања и слетања, а у филму „Пети елемент“ из 1997. летећи аутомобили представљени су као главно превозно средство, пренео је „Вечерњи лист“.
Летећи аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2022
ДРУШТВО
Аутомобил који се за три минута трансформише у летелицу /видео/
Летећи аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2022
ДРУШТВО
Летећи аутомобил који покреће бе-ем-ве мотор добио дозволу за ваздушну пловидбу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала