- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Умрло 100 деце од болести бубрега у Индонезији, сируп поново под сумњом

CC0 / Pexels/cottonbro / Сируп
Сируп - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Скоро 100 деце преминуло је од акутне бубрежне инсуфицијенције од почетка године у Индонезији, рекао је данас представник индонежанског Министарства здравља.
Недавно су здравствени званичници у Гамбији саопштили да је 70 деце преминуло од акутне бубрежне инсуфицијенције након што су се лечили сирупом на бази парацетамола који се користи за обарање температуре, преноси Ројтерс.
Прекомерни нивои диетилен гликола и етилен гликола пронађени су у четири сирупа које производи „Маиден фармацеутикалс“ из Њу Делхија, који су продавани у Гамбији.
Званичници индонежанске агенције за храну и лекове су рекли да ти лекови нису доступни у Индонезији, али су од тада забранили употребу тих састојака у свим медицинским сирупима за децу.
Представница министарства здравља Сити Надиа Тармизи рекла је да је министарство идентификовало 189 случајева акутне бубрежне инсуфицијенције међу индонежанском децом, већином млађом од пет година, а да је 99 смртних случајева забележено од почетка године.
„Још увек нисмо утврдили узрок смрти“, рекла је Сити за Ројтерс.
Здравствене власти саопштиле су прошле недеље да је формиран стручни тим који ће истражити пораст случајева акутне бубрежне инсуфицијенције међу децом и да ће га чинити представници министарства здравља, Индонежанског педијатријског удружења и Светске здравствене организације (СЗО).
Министарство здравља саопштило је да разговара са стручњацима СЗО који истражују случајеве у Гамбији.
У писму министарства здравља, у које је Ројтерс имао увид, затражено је да болнице направе листе свих лекова које су породице давале деци како би могли да се спроведу токсиколошки тестови.
Сируп - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2022
СВЕТ
Истрага смрти 70 деце у Гамбији: Сумња се да су умрла од сирупа против кашља
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала