- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Уз Русију кад је тешко, као што је она била уз Србију: СПЦ потврдила вечну везу два народа

© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско - приморскаПатријарх Кирил и митрополит Јоаникије на служби у Москви
Патријарх Кирил и митрополит Јоаникије на служби у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
У току је покушај разбијања јединства православне цркве у свету, а томе сведоче и догађаји у Украјини. Најмање што је Српска православна црква сада могла да учини, јесте да покаже солидарност са сестринском Руском православном црквом. Међутим, ово није само одраз духовне блискости, већ и подршка руској цркви, народу и држави у преломном тренутку.
Овако за Спутњик посету митрополита црногорско-приморског Јоаникија Москви, на позив патријарха Кирила, коментарише културолог и верски аналитичар др Јован Јањић и додаје:
„Кад год је било тешко српском народу и Српској православној цркви, прва на помоћи била је Руска православна црква“.
Архијереји СПЦ Русију су посетили ради учешћа на Међународном руско-српском фестивалу "Српска утеха руском срцу" на Православном универзитету Светог Тихона. Током посете представници обе цркве заједнички су служили у Сретењском манастиру у Москви.

Молитва за мир

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је да се моли за мир, превазилажење искушења и за праведно решење у искушењима у којима је Руска православна црква, народ и руска држава.
© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско - приморскаВерници на служби коју је предводио патријарх Кирил уз саслуживање митрополита Јоаникија
Верници на служби коју је предводио патријарх Кирил уз саслуживање митрополита Јоаникија - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Верници на служби коју је предводио патријарх Кирил уз саслуживање митрополита Јоаникија
Патријарх московски и целе Русије Кирил подсетио је да Србија никада није била на страни непријатеља Русије, да је то историјска чињеница.
„Чак и сада, будући да сте у средишту Европе, у тешкој сте ситуацији“, навео је патријарх Кирил.
Коментаришући ове изјаве Јањић каже да је посета само потврда историјске међусобне подршке, пре свега руске цркве српској. Он подсећа на посету некадашњег руског пратријарха Алексија II у време рата у бившој Југославији, када је под оружаном пратњом стигао у Сарајево 1994, обишао народ, заједно са патријархом српским Павлом.
„Сетимо се његовог доласка и служења Свете литургије када су НАТО бомбе падале по српском народу и престоном граду 1999. године. Двојица патријараха служили су под отвореним небом испред Храма Светог Саве пред сто хиљада људи. Зато је неопходно и сасвим уљудно и хришћански, људски, да СПЦ покаже солидарност са руским народом и са руском црквом када је њима тешко, када су нападнути и од сатанских слуга са Запада, када се иде на разбијање руског духовног националног и етничког простора“, каже Јањић.

Црне Горе не би било без руске помоћи

Међутим, служење и иступи црногорско–приморског митроплита у Црној Гори наишли су на салву увреда у појединим медијима.
© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско - приморскаАрхијереји СПЦ током литургије у Москви
Архијереји СПЦ током литургије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Архијереји СПЦ током литургије у Москви
Јањић каже да би они који критикују високог званичника СПЦ требало да знају да Црне Горе не би било као државе да није било руске помоћи српском народу у Црној Гори, помоћи у очувању црногорске државности, наравно, каже, као српске државе.
Он додаје да је реч о покушају мале групе људи да се додвори својим менторима, центрима са Запада и да их не треба схватати озбиљно.
„Они очито из неких политичких разлога и интереса покушавају да омаловаже ову посету, али већинска Црна Гора припада Српској православној цркви. Подсећам, по анкетама спроведеним за време власти Мла Ђукановића, више од 62 одсто грађана изјаснило се да припадају СПЦ, самим тим, већински народ Црне Горе, подржава, не само Српску православну цркву, већ и све њене активности. У овом случају, по питању рата који се води, не у Украјини, него рата који се води против Русије, против православног народа на светском нивоу“, истиче наш саговорник.

Покушај разбијања јединства православља

Јањић додаје да је у току покушај разбијања јединства православне цркве на светском нивоу, сада преко Украјине, а овакве покушаје видели смо и раније, преко Естоније.
„Сада покушавају да и канонску православну цркву у Пољској окрену против Руске православне цркве. Дакле, на сваки могући начин удара се на јединство православне цркве у целини. Зато су овакве посете и овакво повезивање православних цркава од врло велике важности. То је у духу основе хришћанског учења, према коме је Црква једна, Света, саборна и апостолска. Овим се показује духовно јединство православне цркве на светском нивоу“, каже Јањић.
© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско - приморскаОбраћање митрополита Јоаникија верницима на служби у Москви
Патријарх Кирил и митрополит Јоаникије на служби у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Обраћање митрополита Јоаникија верницима на служби у Москви
Он додаје да је посета битна пре свега са црквеног становишта, али истовремено и са националног и државног, јер је и Србији и Црној Гори, српском народу на бившим југословенским просторима увек долазила помоћ са руске стране.
„Ко данас има право да то спочитава и да замера на оваквим посетама? Српска православна црква је симболично показала да је са Руском православном црквом, не само због духовне блискости и заједништва, већ зато што је српски народ у апсолутној већини уверен да руски народ и руска држава воде праведни рат. Наравно, нико не одобрава убијање и рат као средство, али пошто су нападнуте основне вредности, разуме се да и руска држава мора да брани свој народ и свој идентитет“, каже Јањић.
Он додаје да би они који су међу првима увели санкције Русији, а сада покушавају да спочитавају СПЦ , држави и народу због њиховог, условно речено, пристрасног односа према руском народу, морали да знају макар нешто о историји руског и српског народа, да смо народ једног корена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала