- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова о изјави Бореља о ЕУ: То није башта, већ пакао

© Sputnik / Vitaliy BelousovЗграда Министарства иностраних послова Русије
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
Пратите нас
Речи шефа европске дипломатије о „привилегованој Европи“ звуче као признање привржености Европске уније политици сегрегације, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова коментаришући речи шефа европске дипломатије Жозепа Бореља, који је упоредио Европу с баштом, а остатак света с џунглама.

„Борељ није, највероватније, мислио на башту, већ на пакао. Са баштованима је то велики проблем, многе гусенице су се развиле. То чак није ни фројдуовска омашка. То звучи као признање из чистог срца. Ако Борељ, који је задужен за дипломатију у ЕУ, дели свет на башту и џунглу, он потврђује да је сегрегација основа европске политике“, закључила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије.

Борељ се извинио за поређење Европе са баштом, а остатак света с џунглама. Изјава Бореља је објављена на сајту Европске уније.
„Неки су погрешно протумачили ту метафору (појаву) 'колонијалног европоцентризма’. Извињавам се ако сам некога увредио. Сматрам и говорио сам, на пример, прошле недеље амбасадорима земаља ЕУ да смо често непотребно европоцентрични, морамо бити скромнији и да боље упознамо остатак света“, навео је шеф европске дипломатије.
Он је појаснио и шта је имао у виду под „џунглом“.
„Нажалост, свет у коме сада живимо све више личи на џунглу, а све мање на башту, јер у многим деловима света право јачег подрива општеприхваћене међународне норме. Та тенденција брине све, па и Европљане. Пораст тог света безакоња и нереда је управо оно на шта сам мислио када сам говорио о џунгли. Моје поређење на џунглу нема ни расистички, ни културни, ни географски подтекст. Нажалост, џунгла је свуда, укључујући и Украјину, подвукао је дипломата.
Он је навео и да има довољно искуства да би знао да и Европа и Запад нису идеални, а неке западне земље крше међународно право.
Борељ сматра да се многи у свету труде да изграде систем, заснован на правилима, а не на праву јачег. На основу тога, „баштовани“ који теже реду морају се „ујединити и заједно дати отпор џунглама“.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2022
СВЕТ
Борељ: Војни одговор Запада на нуклеарни напад Русије на Украјину биће моћан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала