Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Београд обележава 78 година од ослобођења у Другом светском рату

Пратите нас
Београд данас слави Дан ослободења у Другом светском рату - дан када је, пре 78 година, завршена Београдска операција, којом је окончана окупација главног града дуга 1.287 дана.
Државну церемонију полагања венаца у оквиру спомен-комплекса гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату, уз државне и војне почасти, предводиће министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, преноси Танјуг.
Београдска операција је једна од највећих и најзначајнијих битака на Балкану у Другом светском рату. Операција је трајала од 12. до 20. октобра 1944. године, када је Београд ослобођен након окупације током које је страдао велики број грађана, а сам град претрпео огромно разарање.
Јединице Народноослободилачке војске Југославије под командом генерала Пеке Дапчевића и совјетске Црвене армије на челу са генералом Владимиром Ждановом ослободиле су Београд 20. октобра 1944. године. Београд је био једини главни град у Европи у чијем је ослобађању са армијама великих сила, равноправно учествовала регуларна национална војска, Народноослободилачка војска Југославије.
По ослобођењу Београд је постао војни, политички и административни центар нове Југославије. Спомен гробље ослободиоцима Београда свечано је отворено 20. октобра 1954. на десетогодишњицу ослобођења.
Представници Владе Србије, Војске Србије, Града Београда, Општине Вождовац данас ће положити венце и код Споменика страдалим совјетским пилотима који се налази на Авали. Данас у главном граду почиње и манифестација „Дани слободе 2022“, низ културно - уметничких догађаја, који ће трајати од 20. октобра до 1. новембра, чиме се обележавају дани ослобођења Београда и у Првом и Другом светском рату - 1. новембар 1918. године и 20. октобар 1944.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала