- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ДПС сјутра неће гласати за нове судије Уставног суда

© ДПСМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Клуб посланика ДПС-а најавио је да сјутра на сједници Скупштине неће гласати за судије Уставног суда, тако да неће бити комплетиран састав суда који сада од седам, има само три члана.
Уставни одбор Скупштине Црне Горе раније је утврдио предлог за избор четворо судија Уставног суда. За судије су тада предложени Снежана Арменко, Илија Вукчевић, Јадранка Новаковић и Јелена Ружичић.
У првом кругу за избор судија потребна је двотрећинска већина, односно подршка 54 посланика. Судије могу бити именоване и у другом кругу када ће бити потребна тропетинска већина.
„На сједници Уставног одбора, одржаној прије неколико дана, актуелна парламентарна већина наставила је са реализацијом сценарија даље парализе државних институција. Наиме, упркос томе што је Устав јасан и што је јасно да је потребна двотрећинска већина, одлучили су се да предложе своје кандидате, без икаквих претходних консултација и дијалога са осталим посланичким клубовима, искључивши из тог процеса половину посланика из Скупштине Црне Горе“, поручују из ДПС-а.
Кажу да ће сјутра бити „искључени из процеса гласања на сједници Скупштине Црне Горе“.
„Стога користимо прилику да обавијестимо црногорску јавност да смо примили к’ знању такав однос и да ћемо, из тог разлога - и ми бити искључени из процеса гласања на сједници Скупштине Црне Горе, сјутра. Дакле, бићемо искључени из процеса који представља лажан покушај да се обезбиједи функционалност Уставног суда, а заправо крије суштинску намјеру да се и та витална државна институција држи у стању блокаде“, наводе у ДПС-у.
Поручују да иза ове намјере крије страх од сигурног пораза, те се „овим маневром жели оспорити легитимност избора“.
„Позивамо да се одустане од ове фарсе, да се ствари врате поново на Уставни одбор и да се кроз политички дијалог покуша доћи до консензуса којим ће се обезбиједити 2/3 већина“, закључује се у саопштењу Клуба посланика ДПС-а.
Административна зграда града Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
РЕГИОН
Пада ли главни бастион Милове странке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала