Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Канцеларија за КиМ: Храм Христа Спаса у Приштини је један од најтужнијих симбола српске голготе

CC BY 4.0 / cropped photo/Endrit.mstf / Храм Христа Спаса у Приштини
Храм Христа Спаса у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
„Српски народ на Косову и Метохији свакодневно је изложен провокацијама, обесправљивању и насиљу, али неки од тих напада су постали симбол страдања нашега народа, и Храм Христа Спаса у Приштини је свакако један од најтужнијих симбола српске голготе и несреће“, наводи се у саопштењу за јавност директора Канцеларије за КиМ др Петра Петковића.
Истиче се да након што је коришћен као сет за снимање спотова, каосметлиште и јавни ве-це, пано за исписивање порука мржње према Србима, храм је данас постао и јарбол за албанску заставу и наводи да Приштина на све начине покушава да себе представи као некакву оазу мира, а управо у самом центру те исте Приштине се на најбеспризорнији начин скрнави храм Српске православне цркве, чиме се пљује у лице читавом српском народу. У саопштењу се додаје да док год се такве ствари буду догађале, излишно је говорити о било каквом помирењу, суживоту и грађанском друштву на Косову и Метохији.
„Уништавање туђих светих места је израз највећег примитивизма и агресије, и томе нас историја учи на трагичан начин. Тамо где су гореле и уништаване туђе богомоље, недуго потом су горели и уништавани они који су се у њима молили“, наводе из Канцеларије и истичу да зато захтевају и од доносилаца политичких одлука у Приштини али и од представника међународне заједнице на терену да не затварају очи пред оваквим инцидентима, јер они, не само да су страшни сами по себи, већ представљају и наговештај још страшнијих злодела и несрећа.
„Не упирући прстом ни у кога, тражимо само да се осигура да симболи српског постојања на Косову и Метохији - наше цркве, манастири и историјски локалитети - буду, ако не поштовани, онда барем заштићени од напада екстремиста и вандала“, закључује се у саопштењу.
Храм Христа спаса у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
СРБИЈА
Застава Албаније на вратима Храма Христа Спаса у Приштини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала