Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Митрополит Јоаникије: Имали су идеју да се одузму храмови СПЦ и промени идентитет народа

© Фото : Спутњику уступила Митрополија црногорско-приморскаМитрополит Јоаникије
Митрополит Јоаникије  - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Претходне власти у Црној Гори говориле су о формирању црногорске аутокефалне православне цркве, а циљ је био да се одузму светиње и да се СПЦ онемогући рад, рекао је митрополит Јоаникије током посете Русији, на фестивалу „Вече сећања на блаженопочившег Митрополита Амфилохија”.
Митрополит се у обраћању присетио како је Амфилохије дошао у Црну Гору, како је био неправедно оптуживан и презрен, а колико је часно службовао.
„Имали смо пред собом стуб Цркве, апостола Христовог, неустрашивог, и захваљујући тој својој вери и молитвености, можемо рећи непобедивог. Видели смо преко њега шта значе речи апостола Павла који говори: ‘Све могу у Христу Исусу који ми моћ даје!“ Али, он као такав харизматичан човек, као такав архијереј није приводио ни своје сараднике, ни своју паству себи, него Христу“, навео је митрополит и додао да је пред крај свога живота доживео последње велико и страшно искушење од стране црногорских власти.

„Комунистички рефлекс је прорадио код нове власти у Црној Гори и на известан начин, иако је мирно време, почело је гоњење Цркве. Престао је скоро сваки искрени дијалог између власти и Цркве и почело је гоњење. Власт је, под притиском управо, још увек председника Црне Горе Мила Ђукановића донела закон да се сва црквена имовина одузме и препише на државу“, рекао је Јоаникије.

Навео је да је бивша власт у Црној Гори истовремено говорила о формирању црногорске аутокефалне православне цркве, а циљ је био да се одузму светиње и да се Српској православној цркви, Митрополији црногорско-приморској и другим епархијама у Црној Гори, онемогући рад.
Казао је како се „видела намера, прво да се одузму цркве, а онда после да се оне користе у туристичке сврхе и да Митрополија не може више те храмове да користи онако како то Црква прописује“.
„Идеја је била да се ти храмови дају тој цркви коју би формирала власт и да се промени идентитет народа, да се избрише његово памћење. И пошто је био донет такав закон ми нисмо имали куд друго него да изађемо на улицу, што је било веома опасно. Власт је то могла да употреби против нас, под изговором да смо реметилачки фактор, да угрожавамо стабилност државе, да изазивамо немире, да не поштујемо законе", истакао је митрополит Јоаникије, преноси сајт Митрополије црногорско-приморске.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије борави у вишедневној посети Русији на позив патријарха московског и цијеле Русије Кирила, а поводом учешћа на Међународном фестивалу „Српска утјеха руском срцу“ на Православном хуманитарном универзитету „Свети Тихон“, који је отворен 18. октобра.
Централни догађај фестивала било је „Вече сјећања на блаженопочившег Митрополита Амфилохија” у којем су учешће узели митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Његово преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован.
Патријарх Кирил служио литургију са митрополитом Јоаникијем - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2022
ДРУШТВО
Патријарх Кирил служио литургију са митрополитом Јоаникијем: Сачувати јединство руске и српске цркве
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала